Evropska unija zapira vrata kruti kozmetiki!

13. 2. 2013
Evropska unija zapira vrata kruti kozmetiki!

Zdaj je potrjeno! Z 11. marcem 2013 bo Evropska unija zaprla vrata kruti kozmetiki.

Od tega dne naprej bosta v EU prepovedana uvoz in prodaja kozmetičnih izdelkov in sestavin, testiranih na živalih.

Novico je potrdil evropski komisar Toni Borg, ki je zadolžen za kozmetično direktivo, in s tem pokazal posluh za prizadevanja številnih evropskih organizacij za zaščito živali, ki so opozarjale na nesmisel in neprimernost črnega scenarija, po katerem je bilo predvideno tudi večletno podaljšanje roka za odpravo testiranj na živalih znotraj EU.

Skupaj do zmage!

Najmočnejša in najvplivnejša organizacija v svetovnem merilu, ki se zavzema za odpravo testiranj na živalih, je ECEAE (European Coalition to End Animal Experiments), ki je bila skupaj z združenjem BUAV (British Union for the Abolition of Vivisection) pobudnica evropske kampanje No Cruel Cosmetics (STOP kruti kozmetiki).

V okviru kampanje je bila leta 2011 organizirana tudi mednarodna peticija za ukinitev testiranj na živalih za kozmetične namene v EU, ki jo je podprlo več kot 250.000 evropskih državljanov, od tega več kot 4000 iz Slovenije.

Kampanji se je pred letom dni pridružilo Društvo za zaščito živali Ljubljane.

V ta namen so oblikovali in razdeljevali izobraževalno zloženko ter začeli zbiranje podpisov peticije na spletu in na terenu. Z omenjenima  organizacijama, ki povezujeta vrsto evropskih društev, so vzpostavili dobro sodelovanje in letos pridobili status opazovalca ECEAE.

Več o tem na povezavi STOP kruti kozmetiki!

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ