EU natečaj risb in pisnih prispevkov mladih

EU je razpisala natečaj risb in pisnih prispevkov mladih, starih od 8 do 24 let, od katerih bodo štirje zmagovalci povabljeni na slovesnost ob podelitvi Nobelove nagrade za mir za leto 2012 v Oslu.

16. 11. 2012

Ta natečaj je organiziran v partnerstvu z Evropskim mladinskim forumom.

Mir, Evropa, prihodnost!

'Mir, Evropa, prihodnost: kaj zate predstavlja mir v Evropi?' - to je vprašanje, zastavljeno mladim v starosti od 8 do 24 let iz EU in držav pristopnic ali držav kandidatk. Otroci, stari od 8 do 12 let, naj svoj odgovor ponazorijo z risbo, mladi v starosti od 13 do 24 let pa z besedilom, dolgim največ 120 znakov (v katerem koli od 23 uradnih jezikov EU).

Natečaj bo potekal do 25. novembra do polnoči po srednjeevropskem času.

Evropski mladinski forum bo opravil predizbor 16 najboljših prispevkov iz posamezne starostne skupine (8 do 12 let, 13 do 17 let in 18 do 24 let). Žirija bo nato izbrala tri končne zmagovalce (enega iz vsake starostne skupine), ki bodo za nagrado potovali v Oslo.

Šestnajst prispevkov starostne skupine od 18 do 24 let, izbranih v predizboru, bo objavljenih tudi na facebooku, kjer bo zanje lahko glasovala javnost. Kandidat z največ glasovi bo povabljen v Oslo. Skupaj z devetimi drugimi avtorji najboljših prispevkov bo nato povabljen še v Strasbourg na posebno prireditev, posvečeno Nobelovi nagradi, ki bo 12. decembra.

Imena zmagovalcev bodo razglašena v tednu, ki se začne 3. decembra.

Zmagovalci se bodo udeležili uradne slovesnosti 10. decembra in koncerta, posvečenega Nobelovi nagradi za mir, 11. decembra.

Več o tem na spletni strani europarl.europa.eu.