Elliot Rodger ali zakaj je #YesAllWomen osupnil moške!

Omrežje Twitter so te dni preplavili tviti, označeni z #YesAllWomen ali v prevodu 'Da, vse ženske!'. In medtem ko je izpod tipkovnic žensk prihajalo mnoštvo čustvenih besedil v 140 znakih, so moški izražali predvsem osuplost in mestoma nejevero. Za kaj gre?

30. 5. 2014

Ko je policija Santa Barbare pred tedni prišla na dom Elliota Rodgerja, potem ko jih je poklicala njegova mama zaradi youtube videov, ki jih je objavil njen sin, so po krajšem pogovoru z njim odšli rekoč: 'dečko je prijazen, vljuden in sploh čudovit človek'.

In kaj je bilo tako alarmantnega v Elliotovih videih?

Elliot Rodgers je v njih izrazil ogorčenje in zamero do žensk, ki niso hotele seksati z njim.

Na svojem kanalu je v svojem zadnjem videu govoril med drugim tudi o zavisti do drugih moških in vrstnikov njegovih let, ki da 'živijo najlepše obdobje svojega življenja', medtem ko njega muči huda osamljenost. Prepričan je bil, da se mu godi huda krivica, saj je vendar jasno, da mu kot alfa moškemu, močnemu in izjemnemu, odrekajo nekaj, do kar ima 'vso pravico'. Svojo jezo je usmeril predvsem na tiste domišljave blondinke, ki so mu odrekale 'njegov prav' in končal z: da jim bo že pokazal svoje.

In jim je. Pa ne le blondinkam. Celemu svetu.

Elliot Rodger je na brezumnem strelskem pohodu minuli petek ubil šest ljudi in si nato sodil še sam.

Šerif okrožja Santa Barbare ga je po tej moriji imenoval za 'norca', Twitter pa je skoraj pregorel na 'hashtag' ...

#YesAllWomen revolucija!

Ženske so pričele pisati o svojih vsakodnevnih izkušnjah z moškimi, ki so jih tretirali kot spolne objekte in jih reducirali na telo, ki naj bi bilo tu 'zgolj' za to, da bi njim nudil užitek.

tvit

Pričevanja o nasilju, verbalnem in fizičnem, strahu za lastno varnost in integriteto ter številne anekdote o vsakodnevnih ponižanjih so preplavile omrežje, #YesAllWomen pa je čez noč postal top trend na Twitterju.

tvit

Pa moški?

Ti so osupli spremljali odziv in ogorčenje žensk. Še več. Številnim se niti sanjalo ni, da 'Ja, prav vse ženske!' dnevno doživljajo takšne in drugačne vrste nadlegovanj, ter da prav vsaka izmed njih pozna in je že doživela situacijo, v kateri je bila na ta način najmanj ponižana, če ne kaj hujšega.

tvit

Sicer pa, za tiste, ki niste na Twitterju, objavljamo v fotogaleriji še nekaj Top tvitov na temo #YesAllWomen, ostale pa vabimo, da se debati na #YesAllWomen pridružijo.