Dvajset let dobrih del se težko meri v številkah

Pred 20 leti si ustanovne članice društva SILA – Slovenskega mednarodnega združenja žensk niso predstavljale, da bomo danes lahko tako uspešne in ponosne na svoje delo in poslanstvo na obseg dobrodelnosti ter številne posameznike in organizacije, ki smo jih v vseh teh letih osrečile z donacijami, zbranimi na naših mednarodnih dobrodelnih bazarjih.

17. 11. 2013

SILA (Slovenian International Ladies Association) je bila ustanovljena 9. novembra 1993 v Ljubljani. Njen cilj še danes ostaja isti: spodbujanje kulturnih in izobraževalnih izmenjav ter utrjevanje odnosov med članicami. Slednje so večinoma soproge diplomatskih in gospodarskih predstavnikov tujih držav ter mednarodnih organizacij v Sloveniji, v 30 odstotkih pa tudi Slovenke.

Ob ustanovitvi je SILA štela 40 članic, z novimi veleposlaništvi pa se je ta številka sorazmerno povečevala in na neki točki dosegla celo 220 članic. Danes je v društvo včlanjenih skorajda 150 članic. Tujke, ki kasneje zapustijo Slovenijo, se svojega članstva spominjajo z radostjo in pogosto ohranjajo stike z nekdanjimi kolegicami.

Letos se bo na jubilejnem 20. bazarju ponovno znašel ves svet.

V soboto, 30. novembra, bo ob 10. uri na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bazar odprl predsednik države gospod Borut Pahor.

Pripravile so:

  • na desetine stojnic s prodajo značilnih izdelkov iz posameznih držav različnih kontinentov
  • SILA stojnico, kjer bo zopet mogoče kupiti tudi že dobro poznani kuharski knjigi Sile Okusi sveta in Okusi Indije
  • pester kulturni program: Andrej Marolt, plesalci na invalidskih vozičkih društva Zebra, Glasbena šola Moste – Polje, Alenka in Omar Naber, Albanskobolgarska pevska skupina, plesalke Alja Shaar, zbor arhitekturne fakultete v Ljubljani, Glasbena šola Vič, grška plesna skupina, Sožitje iz Kopra, zbor Duri ...
  • bogat srečelov, ki ga organizirajo ga že od prvega bazarja dalje. Vsaka srečka je dobitna, nagrade pa poleg donatorjev prispevajo tudi vse sodelujoče države.
  • kotiček za varstvo otrok

Pri organizaciji bazarja bo sodelovalo 250 prostovoljcev iz več kot 35 držav.

Ves izkupiček od prodaje in dodatne donacije sponzorjev pa bodo letos namenile OŠ Božidarja Jakca, Pediatrični kliniki Ljubljana, Ambulanti za pomoč osebam brez zdravstvenega zavarovanja, Domu upokojencev Domžale in še nekaterim manjšim projektom.

Dvajset let opravljanja dobrih del se res težko meri v številkah. Za članice društva SILA so merilo srečni in nasmejani obrazi vseh tistih, ki smo jim v tem času pomagale. Pomagaj jim nasmejati še več obrazov, ki potrebujejopomoč in se na Gospodarskem razstavišču pridruži 30. novembra med 10. in 15. uro.