Dunaj zakonsko ureja ekonomijo delitve

Tako kot pri nas so se tudi na Dunaju predvsem v zadnjem letu ukvarjali s temo ekonomije delitve in platformami kot sta Airbnb in Uber. Da bi te tehnološke novosti in hkrati njihov močan vpliv na trg dela ustrezno uredili, je mesto Dunaj na lokalni ravni pripravilo ukrepe o obveščanju, obdavčitvi in kaznih.

Dunaj zakonsko ureja ekonomijo delitve (foto: Share Economy (c) Alex Halada/PID) Share Economy (c) Alex Halada/PID
18. 3. 2016

Skupni vrtovi, menjava hrane, oddajanje zasebnih stanovanj, deljenje avtomobilov ali izposoja mestnih koles, vse to sodi v sklop dejavnosti ekonomije delitve.

Vstop novih oblik dejavnosti in storitev tradiconalnim modelom predstavlja novo konkurenco in zahteva prilagajanje tako »starih« ponudnikov kot tudi predpisov.

»Delo postaja vse bolj digitalno, mrežno prepleteno in fleksibilno. Temu razvoju mora slediti tudi uprava in zakonodaja,« je povedal vodja dunajskega magistratnega oddelka za gospodarstvo, delo in statistiko Klemens Himpele.

Dunaj namreč veliko vlaga v tehnološke inovacije za boljšo kakovost življenja in zato prepoznava prednosti, ki jih platforme nudijo tako za ponudnike kot odjemalce.

Hkrati želi zagotoviti pošteno delovno okolje in enaka pravila tako za online kot offline ponudnike. Zato je dunajska mestna ministrica za gospodarstvo Renate Brauner sestavila delovno skupino, ki je zasnovala poročilo s celo vrsto novih ureditev.

Na Dunaju so najbolj prisotni ponudniki stanovanj in prevozov, zato poročilo obravnava predvsem ti dve obliki. Iz pridobljenih podatkov je razvidno, da največji ponudnik prevozov na Dunaju Uber sodeluje s tremi do štirimi koncesioniranimi taksi službami oz. agencijami za najem avtomobilov in ne s privatnimi osebami.

Nezakonite ponudbe prevoza privatnim osebam s privatnimi ponudniki prevozov, ki služijo kot nadomestek taksi služb, v Avstriji in na Dunaju ne beležijo. Nadzor vsekakor ostaja, vendar zaenkrat nadaljnji ukrepi niso potrebni.

Na področju posredovanja namestitev želijo na Dunaju v prvi fazi ponudnike seznaniti z vsemi novostmi, zato o tej tematiki snemajo video, obveščajo najemnike javnih stanovanj, pripravljajo info-grafike za medije in se za sodelovanje dogovarjajo direktno s platformami – Airbnb že opozarja na obvezno krajevno pristojbino.

Najemodajalci zasebnih nastanitev morajo tako plačati krajevno pristojbino, upoštevati določila obrtnega prava, preveriti, ali je najem tretjim osebam v njihovem primeru sploh mogoč, plačati davke in vsak mesec oddati statistiko nočitev, kar velja za platforme kot tudi ponudnike namestitev. Vsak naslov, na katerem se ponuja nastanitev, mora biti prijavljen.

Tudi kazni v primeru neupoštevanja določil so zrasle. Januarja 2016 je bilo na Dunaju na portalu Airbnb ponujenih 5.618 namestitev. Cene se gibljejo med 9 in 1.759 evri pri povprečju 70 evrov na dan. Več informacij najdeš na tej povezavi.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri