Društvo ELA nujno potrebuje 4x4 pick-up!

Poslanstvo društva ELA, ki deluje v Malawiju, v centralni Afriki, je usmerjeno k otrokom s posebnimi potrebami. In medtem ko je društvo uspelo zagotavljati zajtrk za stotine otrok in zgraditi center v vasici Mazembe, zdaj nujno potrebuje avto s pogonom na štiri kolesa.

13. 5. 2013

Še nikoli slišala za omenjeno društvo?

Naj te spomnimo na pomladna vseslovenska akcija Ekologov brez meja 'Star papir za novo upanje' izpred leta dni, s katero jim je uspelo v mesecu in pol zbrati kar 393 ton papirja, ki ga je prevzelo podjetje Dinos in tako prispevalo v dobrodelne namene 30.000 evrov. No, polovico teh sredstev je takrat prejelo društvo ELA.

Z donacijo (15.000 evrov) je društvo ELA celo leto omogočalo zajtrk kar 342 otrokom podeželske šole, kupilo šolske potrebščine in skoraj do konca zgradilo kulturno-izobraževalni center za otroke s posebnimi potrebami v revni malawijski vasici Mazembe. 

"V Malaviju sem ob jezeru Malavi, v vasici Mazembe, kupila tri hektare zemlje prek malavijskega društva ELA, ki sem ga ustanovila. Na zemlji sem postavila izobraževalni center za otroke s posebnimi potrebami in učnimi težavami in zgradila štiri sobe za prostovoljce, ki se mi bodo pridružili z vsega sveta, tudi iz Slovenije," je v intervjuju za rtvslo.si povedala Jana Dular, univ. dipl. pravnica, ki od leta 2008 s krajšimi prekinitvami živi in deluje v Vzhodni Afriki že 3 leta.

V svojem nedavnem blogu pa zdaj med drugim piše tudi tole:

"Srčno podajam tole zgodbo, pa upam, da jo boste začutili in bomo spet skupaj ustarili en čudež. Odkar moji vaščani vedo, da sem v vasi, dobivam klice na svoj mobitel, da so v vasi bolni otroci, kateri bi morali biti urgentno prepeljani v lokalno bolnico. Gre za primere malarije, hude diareje in vročin. Do tega pride ker naši sovaščani nimajo denarja, da bi otroke sami prepeljali v bolnišnico. Prevozi so te dni noro dragi, ker je bencin težko dobiti in vse je plačjivo, žal.  Že pogovor z zdravnikom, pregledi in seveda zdravila so plačljiva, zato marskomu ne uspe zbrati toliko denarja,kot je potrebno, da je njihov otrok lahko ozdravljen. Zato starši otroke najprej peljejo do lokalnih vračev, naj prežene bolezen in ker je seveda ne zmore, je za marsikaterega otroka lahko prepozno. Npr. malarija ni nič takega če jo zdraviš v prvem tednu, ko začutiš vročične simptome, če pa tega ne narediš in je ne zdraviš pa je lahko usodna."

Za najcenejši avto, ki usteza tem kriterijem, ki so ga prostovoljci društva ELA našli v bližjem mestu, je potrebno odšteti okoli 4700 evrov, upajo pa, da jim bodo pri nakupu z donacijami pomagali dobri ljudje.

Več o akciji 4x4 pick-up in siceršnjih aktivnostih društva ELA si preberi na novi spletni strani www.drustvoela.org