Druga godba bo maja razpihovala tvoja ušesa!

Med 8. in 26. majem bo potekal že 28. mednarodni festival Druga godba, ki ga lahko ujameš na enem izmed prizorišč Cankarjevega doma, Kina Šiška in atrija ZRC SAZU.

Moriarty (Francija) (foto: Promocijsko) Promocijsko
7. 5. 2012

Festival je revija Songline magazines ponovno uvrstila med 25 najboljših mednarodnih festivalov na svetu, in to že tretjič zapored. Tudi Cosmo bo našpičil ušesa na muziki, ki jo ponuja festival!

Uvodni koncert festivala se je zgodil že januarja z nastopom skupine The Walkabouts, osrednji del pa se bo začel z nastopom francoske folk skupine Moriarty, ki ulični folk prepeva v angleščini. 8. maja tako ne zamudi koncerta v klubu nad mestom.

V četrtek bo zanimivo slišati, kakšna kombinacija nastane, ko svoje moči združita prva diva britanskega soula Alice Russell ter odlični glasbeni producent in glasbenik Will Holland - Quantic. Njuni ritmi naj bi bili totalno retro, a hkrati osvežujoče navdahnjeni kot barve Kolumbije.

V soboto se vračajo Madredeus, ki praznujejo 25 let delovanja. Predstavili se bodo s svojo novo pevko Beatriz Nunes. Zagotovo se obeta nostalgično in rahločutno obarvan večer v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma z najboljšim, kar so ustvarili v svoji dolgoletni karieri.

Festival ima kratek premor in začne dihati s polno paro v četrtek, 24. maja, ko se bodo v Kinu Šiška predstavili Jagwa music – nova plesna senzacija iz Afrike. Večer se bo nadaljeval z latino-afriškim žurom, ki ga bodo uprizorili AURELIO & The Garifuna Soul Band.

Uvod v sobotne ritme se bo že popoldne začel na atriju z Ireno Tomažin, ki bo predstavila svoj album Crying Games. Njeno ustvarjanje je eksperimentalno naravnano in glasba prepleta intimno poigravanje z glasom, kasetofoni in diktafoni. Festival se bo zvečer preselil pod okrilje Cankarjevega doma, kjer lahko prisluhneš turškim ritmom Erkana Oğurja & Derya Türkana in za tem še Amirinemu glasu, ki nas bo popeljal med tradicionalne pesmi Bosne, Srbije, Makedonije in Kosova.

Zadnji koncert festivala bo koncert Tori Ensembla, ki prihaja iz Južne Koreje, ta pa bo na sporedu 11. junija.

Festival spremljajo tudi premiera dokumentarnega filma o odličnem finskem harmonikarju Kimmu Pohjonenu,okrogla miza o afriških godbah pri nas ter delavnica za otroke Vidim glasbo – slišim sliko.

Več o festivalu si preberi na www.drugagodba.si.

In nekaj malega za pokušnjo. :)