Vse bi se morale udeležiti evropskih volitev, in TO je razlog, zakaj

Mamice, študentke, poslovne ženske, dame in gospodične, ... zdaj je čas, da spregovorimo.

Vse bi se morale udeležiti evropskih volitev, in TO je razlog, zakaj (foto: Profimedia) Profimedia
15. 4. 2019 | Promocijsko sporočilo

"Tokrat ni dovolj samo upanje v boljšo prihodnost. Tokrat moramo zanjo vsi prevzeti odgovornost. Narediti moramo več, kot le iti na volitve - prepričati moramo tudi druge, da se jih udeležijo. Če vsi volimo, vsi zmagamo," so zapisali na spletni strani iniciative Tokrat grem volit.

In če še nisi čisto prepričana, ali se boš volitev udeležila, je tu vsaj 5 dobrih razlogov, zakaj je to dobra ideja.

1. Če si brezposelna in si želiš delati ...

Če si vztrajno iščeš službo, naj ti povemo, da se je tvoji koži leta 2015 znašlo kar 12 % oziroma 6,6 milijona mladih Evropejcev. V preteklih letih so se države EU zavezale k izvajanju jamstva za mlade, ter brezposelnim mladim omogočile povečevanje nabora znanj in spretnosti mladih ter uskladile njihovo znanje s potrebami trga dela.

S takšnimi prijemi se države EU borijo, da bi mladim zagotovili dobro kakovostno ponudbo del, nadaljnjega izobraževanja, vajeništev in prakse za vse mlade do 25 leta starosti. In to kar v roku štirih mesecev po tem, ko postanejo brezposelni ali ko zaključijo formalno izobraževanje. 

2. Če si mlada mamica ...

EU se zavzema za enakopravnost med spoloma in za odpravo teh razlik. Prav tako si prizadeva za boljša pravila o dopustu za oba starša, da bi lahko bolje uskladila poklicno in zasebno življenje.

Pravo Unije določa, da so vse mamice tudi med starševskim dopustom zaščitene pred diskriminacijo in da je njihova zaposlitev varna. Preden so bile uvedene vse te spremembe, nekatere države niso izpolnjevale standardov EU, zato so morale izboljšati svojo zakonodajo.

Evropska unija zdaj sprejema nova pravila o dopustu in izvaja obstoječa, da bi izboljšala položaj mamic, zlasti glede varstva pred odpustitvijo. Prav tako spodbuja države, naj uvedejo lažje dostopne in bolj kakovostne sisteme predšolske vzgoje in varstva.

3. Če si samozaposlena ...

Z akcijskim načrtom za podjetništvo 2020 si EU prizadeva vzdramiti podjetniški duh. S številnimi programi in pobudami pa spodbuja izobraževanje, lažji dostop do financiranja in enostavnejše okolje za bodoče podjetnike.

Program Erasmus + ponuja priložnosti za izobraževanje, medtem ko Evropski svet za inovacije, posebej pa še instrument za mala in srednja podjetja, ponuja finančna sredstva in mentorstvo za inovatorje. Program EU za zaposlovanje in socialne inovacije financira mikropodjetnike, poleg tega pa podpira razvoj ustreznih sistemov socialne zaščite in politik trga dela.

Hkrati pa si EU prizadeva, da bi vsem zagotovila poštene delovne pogoje in ustrezno socialno zaščito, kot je oznanila v pred kratkim objavljenem evropskem stebru socialnih pravic.

4. Če veliko potuješ ...

Državljani EU lahko brez omejitev potujejo po vsej Evropski uniji in potni list EU brez vizuma odpira vrata več kot 143 držav.

Velika prednost je tudi, da lahko, če se ti v tujini kaj zgodi, zaprosiš za pomoč na veleposlaništvu katere koli države EU, če v državi ni veleposlaništva ali konzulata Slovenije.

5. Če obožuješ modo ...

Tekstilna in oblačilna panoga ima pomembno mesto v evropski proizvodnji, Evropska unija pa zagotavlja, da izdelki, ki se prodajajo na evropskem trgu, izpolnjujejo ustrezne standarde kakovosti.

Prav tako si prizadeva povečati konkurenčnost evropske modne industrije, na primer z varstvom pravic intelektualne lastnine, tako da bi bili evropski oblikovalci ustrezno plačani za svoje delo.

Malim in srednjim podjetjem pomaga priti do finančnih sredstev ter spodbuja ustvarjalnost in inovacije. Z mednarodnimi trgovinskimi sporazumi pa modnim oblikovalcem in tekstilnim podjetjem omogoča izvoz v svet.

Več o pomeni EU v vsakdanjem življenju si lahko prebereš TUKAJ.

Ne pozabi! Evropske volitve potekajo 26. maja 2019. 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri