Dogodek 'Bodi športnik – Igraj se z mano' presegel vsa pričakovanja

Za nami je že 8. mednarodni dogodek Bodi športnik – Igraj se z mano, ki je letos presegel vsa pričakovanja! Rekordno število delavnic, animatorjev in tujih gostov je navdušilo obiskovalce.

Dogodek 'Bodi športnik – Igraj se z mano' presegel vsa pričakovanja (foto: Zavod Levec - promocija dogodka) Zavod Levec - promocija dogodka
7. 10. 2014

Okrog 700 otrok in mladostnikov iz Slovenije in tujine je uživalo v športnem dopoldnevu v družbi Darka Đurića, Gala Jakiča ter številnih animatorjev in prostovoljcev, ki so popestrili več kot 40 športnih in ustvarjalnih delavnic za mladostnike.

Na letnem telovadišču Ilirija na Bleiweisovi je bil včeraj tako pravi živ-žav. Otroci in mladostniki s posebnimi potrebami (in z značilnim razvojem) so dopoldne preživeli povsem športno obarvano. Prišli so iz vrtcev, šol in raznih organizacij iz Ljubljane in okolice, manjkali pa niso niti njihovi sovrstniki iz Italije, Češke, Finske, Irske in Škotske. Slednji so pripravili posebno presenečenje, saj so predstavili nacionalne športe, v katerih so se udeleženci lahko preizkušali – hurling, irski nogomet, rugby, ulični hokej in škotski ples.

Posebnost dogodka je bila tudi otvoritev – to leto je pripadla plesni skupini iz OŠPP Levstikov trg (Center Janeza Levca Ljubljana) pod mentorstvom Tanje Brod, ki je z zumbo ogrela prisotne udeležence. Slednji so nato lahko preizkusili svoje športne in ustvarjalne sposobnosti v številnih delavnicah, kjer se je za vsakogar našlo nekaj – pastirske igre, turnirji v nogometu, košarki, odbojki in balinanju. Manjkale niso niti stare, zabavne igre, kot so ristanc, gnilo jajce in slepe miši, niti moderne oblike športa, kot so capoeira, slackline in airtrack.

Ker v ospredju dogodka niso rezultati, ampak strpnost, spoštovanje, sprejemanje drugačnosti in fair-play, so letos ponovno podelili prehodni pokal. Tokrat ga je Društvu Sonček podelil Darko Đurić, ki je bil povsem navdušen nad dogodkom: »Na dogodku je veliko različnih dejavnosti, otroci se zelo zabavajo, uživajo, na vsaki delavnici je veliko otrok. Veseli me, da se na Bodi športnik dela tudi na športu invalidov«. Manjkala nista niti raper Zlatko in animator Gogi, ki kot ambasadorja dogodkov Igraj se z mano seveda nista zamudila športnega dogajanja.

Dogodek je tako zopet minil v znamenju inkluzivne kulture in sprejemanja drugačnost, saj so se otroci in mladostniki s posebnimi potrebami družili s sovrstniki z značilnim razvojem, bili so aktivni udeleženci v različnih delavnicah in tako ponovno pokazali, da zmorejo enako ali celo več kot ljudje z značilnim razvojem.