Dobrodošli v duhovnem živalskem kraljestvu

V Anton Podbevšek Teatru (Novo mesto) bodo 5. in 6. septembra ob 20. uri prvič na svetu znotraj uprizoritvenih umetnosti izvedli delo Slavoja Žižka –Dobrodošli v duhovnem živalskem kraljestvu.

2. 9. 2013

Uprizoritev nosi naslov Žižkovega odličnega besedila o ideologiji vsakdanjega življenja, ki je referenčno vezano na poglavje iz Heglove Fenomenologije duha.

Hegel je s to sintagmo poimenoval moderne civilizirane družbe, kjer so »človeške živali« – posamezniki, ki sodelujejo v zapleteni mreži civilne družbe – ujete v samozainteresirane interakcije in so vse potrebe skupnosti podrejene osebnim interesom posameznikov. Opisano družbeno stanje hkrati ne pripelje do morebitnega prenaglega zaključka – da ljudje nekako »regresiramo« na nivo živali –, marveč da civilno družbo bolj kot kadarkoli prej v zgodovini človeštva strukturirajo tržna in izločitvena pravila, ki razkrajajo družbo.

Liberalni manko solidarnosti in posledični razkroj družbe najbolje zgošča zgodba iz predstave, ki jo v delu Leninova izbira vrhunsko izpelje Slavoj Žižek – o dveh belcih v puščavi, ki se jima nenadoma prične približevati lačen lev in se prvi ustraši, drugi pa si prične počasi obuvati svoje tekaške čevlje. Prvi ga nato vpraša: »Ampak zakaj to počneš? Ali ne veš, da je lev hitrejši od človeka?« Drugi mu odgovori: »Ne nameravam prehiteti leva – ampak tebe!«

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri