Gremo v kino: Divjaki v kinu

Oliver Stone, režiser kultnih filmov Vod smrti, Wall Street in Rojen 4. julija, predstavlja zgodbo trojice prijateljev, ki se ukvarja s pridelavo in prodajo prvovrstne marihuane.

30. 9. 2012

Idilično sožitje najboljših lastnosti miroljubnega Bena, agresivnega Chona in zapeljive O zmoti mehiški mamilarski kartel. Preden lahko zbežijo, neizprosni kriminalci pod vodstvom krute Elene in njenega sadističnega pomagača Lada ugrabijo O, zato se morata Ben in Cho spustiti v neizprosen boj prevar, laži in krvavih obračunov.

Laguna Beach, prijetno obmorsko letovišče v okrožju Orange, je dom premožnih in razvajenih: mularije, ki ima preveč časa in denarja, ter odraslih, ki z lepotnimi operacijami ohranjajo mladosten videz. Zmerno podnebje skrbi, da kraj deluje ležerno in sproščeno. Domačinka O to dobro ve. O, s pravim imenom Ophelia, je svobodnega duha. Tako kot njena sostanovalca Ben in Chon. Skupaj so nenavadna trojica, ki jo povezujeta posel in nevsakdanja ljubezen.

Ben je miroljuben in radodaren botanik, ki bi rad rešil svet. Njegov najboljši prijatelj Chon, nekdanji tjulenj in plačanec, pa ni prepričan, da ga je vredno rešiti.

Ben in Chon imata donosen posel, gojita namreč eno najboljših marihuan na trgu. Toda njuno trgovanje ne ostane dolgo skrito. Odličen izdelek in inovativen pristop zbudita pozornost enega od mehiških kartelov, ki ga vodi neizprosna Elena 'La Reina'. Pri tem ji pomagata okrutni Lado in brezvestni odvetnik Alex. Elena hoče v partnerstvo z Benom in Chonom. In La Reine nihče ne more zavrniti, ne da bi zato plačal. Toda kartel podcenjuje vez med tremi prijatelji.

Don Winslow – od detektiva do pisatelja

Leta 2010 izdani roman Divjaki Dona Winslowa je v trenutku navdušil tako bralce kot kritike (roman še ni preveden v slovenščino). Začel je nastajati, ko je bil pisatelj skrajno slabe volje in je na list napisal dve besedi. Iz teh dveh besed so se napletli prvi stavki prvega poglavja, nato pa je hitro spisal prvih 14 strani in jih poslal scenaristu in producentu Shanu Salernu z besedami: "Ali je tole zelo dobro ali pa sem jaz nor." In že čez nekaj minut je dobil odgovor po e-pošti: "Pusti vse drugo, dokončaj ta roman, dokler si še razpoložen." Napisal je nekaj poglavij v obliki scenarija, ker se mu je zdelo, da je zgodba primernejša za film kot za roman.

Knjiga Divjaki je ob izidu doživela odličen sprejem in takoj zatem je začel nastajati pravi filmski scenarij. V nasprotju z običajnimi postopki, ko pisatelj knjigo proda studiu, ta pa nato išče primernega režiserja, so knjigo ponudili direktno Oliverju Stonu. Pri tem so presegli vse rekorde, saj so od začetka prodaje knjige do snemanja minili samo trije meseci.

Koz zanimivost naj povemo, da Don Winslow ni povsem običajni pisatelj, saj si stvari ne izmišljuje – več let je bil namreč zasebni preiskovalec. Tudi prve knjige je začel pisati med svojim čakanjem na 'žrtve'. Winslow je mojster opisovanja likov v zgodbi, kateri predstavljajo pestro paleto značajev, slabosti in čustev.

V Divjakih O ni samo bogataška hči, ki jo zanimajo le zabave. Chon ni samo stoični morilec. In pacifist Ben je zmožen izjemnega nasilja, ko je potisnjen v kot. Vplivna, odtujena in nevarna Elena je osamljena in materinska. Pretkani in oportunistični Dennis pa je globoko predan svoji družini.