Divanhana - biser bosanskega sevdaha marca v Ljubljani

V Kinu Šiška bodo v četrtek, 16. marca, nastopili Divanhana. Poleg Damirja Imamovića, Amire Medunjanin in Boža Vreća so Divanhana eni najpomembnejših ambasadorjev novodobne fuzije bosanske glasbene tradicije z jazzom in pop glasbo. Na svojem drugem koncertu v Šiški bodo predstavili svoj najnovejši album Zukva. 

Divanhana - biser bosanskega sevdaha marca v Ljubljani (foto: promocijsko gradivo/Kino Šiška) promocijsko gradivo/Kino Šiška
15. 3. 2017

Že s prvim albumom Dert (2011), posnetim s svetovno znanim producentom svetovnih godb Walterjem Quintusem, je skupina Divanhana s svojim etno glasbenim raziskovanjem očarala množice.

Spoj tradicionalne glasbe, zlasti sevdalink, z jazzom, popom in klasično glasbo 20. stoletja je kmalu po izdaji prvenca Divanhano odpeljal na evropsko turnejo, kjer je povsem spontano in neobremenjeno nastajal material za album Bilješke iz Šestice (2013).

Ta je Divanhano uveljavil kot redno gostjo najrazličnejših glasbenih festivalov – med drugim je morala zaradi izjemnega zanimanja na bruseljskem festivalu Trafik odigrati kar štiri koncerte.

Ob eksperimentiranju z lastnim izrazom je Divanhana k sodelovanju na novem albumu povabila tudi slavonske tamburaše, glasbene virtuoze in nadarjeno sevdah pevko Naido Čatić, sedaj tudi članico skupine.

Navdih za ime nove izdaje, Zukva, so člani zasedbe našli v sadovnjakih Bosne in Hercegovine. Kislo jabolko pod imenom zukva je kot sinonim cepljenja in križanja ter vedno dobrih plodov namreč tisto, kar sami čutijo v svoji glasbi – mešanje tradicionalne sevdalinke z močnimi glasbenimi vplivi drugih godb, ki je poslušalcem v užitek.