Čokoladne umetnine Erika Van Der Vekna

V času velikonočnih praznikov, ko smo do vrha napolnjeni s takšnimi in drugačnimi dobrotami, je vedno prostora še za čokolado ali dve. Vsakoletne zajčke bomo dali malce na stran, saj se nam sline cedijo po slastnih čokoladnih skulpturah in bonbonih čokoladnega mojstra Erika Van Der Vekna.

Čokoladne umetnine Erika Van Der Vekna (foto: Žiga Intihar) Žiga Intihar
30. 3. 2018

Srečali smo ga v začetku meseca na prav posebnem dogodku, ki ga je v prekrasnem ambientu hotela Antiq Hotel v Ljubljani organizirala znamka Baileys, enega najbolj priljubljenih likerjev na svetu.

Na dogodku se je s svojimi slaščicami predstavila slaščičarka Željka Bohar (www.torterija.si), ki je skupaj s belgijskim čokoladnim mojstrom organizirala tudi prav posebno Masterclass delavnico.

Čokoladno skulpturo ženskega telesa Erika Van der Vekna, ki je nastala na delavnici, smo lahko občudovali na dogodku, kjer s(m)o ženske slavile naš dan.

V koktalj baru smo lahko preizkušale Baileys koktajle v različnih kombinacijah, nam se je najbolj v spomin vtisnil Baileys z vodko in mandljevim sirupom, na listo novih razvad pa smo uvrstile čokoladni liker Baileys Chocolat Lux.

In ker Baileys ve, kaj ženske potrebujemo, so poskrbeli še za lepotno razvajanje z Martino Borščak iz Šminkarnice, manikiro Nillandia, frizerskim mojstrom Dejanom Nikoličem, naša ušesa pa je pobožal glas pevca Tima Koresa.

Umetnine za pojest

Erik Van Der Veken je svetovno priznani slaščičar in mojster izdelovanja čokoladnih skulptur ter sodnik na prestižnem tekmovanju World Chocolate Master, hkrati pa ambasador znamke Cacao Berry.

Posebej za Cosmopolitan je spregovoril o svojih začetkih in najljubšem okusu čokolade, najbolj pa nas je zanimalo, zakaj od vseh sestavin na svetu izbral prav čokolado.

“S čokolado v primerjavi z drugimi sestavinami lahko ustvariš največ, je sestavina, ki jo lahko uporabljaš na neskončno načinov. Lahko jo oblikuješ v skulpture, jo uporabiš za kalupe, lahko ustvariš čokoladne bonbone, druge slaščice, s čokolado lahko kuhaš... Na svetu ni nobene druge sestavine, ki bi bila tako vsestranska za uporabo,” nam je zaupal Erik.

Že pri desetih letih si je želel postati kuhar, se kasneje vpisal na kuharsko šolo in določil postati slaščičar ter se takoj zaljubil v čokolado.

“Čeprav obožujem nenavadne okuse čokolade, bi  izpostavil čokolado z lešniki,” nam je zaupal, ko smo ga povprašali o njegovi najljubšem okusu čokolade in dodal da ima med vrstami čokolade najraje temno. “Rad imam čokolado z Madagaskarja, ker ima precej svež, sadni priokus.”

Eno najzahtevnejših skulptur je izdeloval kar sedem dni.

“Ustvaril sem jo za tekmo svetovnega pokala v ragbiju. Ko sem imel skulpturo na pol narejeno, sem jo popolnoma porušil in začel znova, saj nisem bil zadovoljen. Dobra stvar čokolade je tudi to, da jo vedno lahko stopiš in začneš ponovno.”

Slovenskih čokoladnih izdelkov ni imel priložnost preizkusiti, saj je imel natrpan urnik, nam pa je obljubil, da bo našo deželo vsekakor še obiskal in raziskal tudi Ljubljano, ki mu je bila na prvi stis zelo všeč.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri