Čisto drugačni spomini na počitnice v Grčiji

V četrtek, 27. novembra 2014 ob 19.30 v Festivalni dvorani v Ljubljani – skozi zvoke ansambla Vedun. Vedunov tematski koncert z naslovom Blagozvočnost grškega buzukija v melodijah sveta ali Pozabljena blagozvočnost strun v melodijah sveta te bo popeljal v prav posebne spomine – spomine tvoje duše.

Čisto drugačni spomini na počitnice v Grčiji (foto: Lado Jakša) Lado Jakša
14. 11. 2014

Buzuki bo osrednje glasbilo koncerta, ki bo zazvenelo na različne načine. Grški buzuki je zanimivo glasbilo - različica turške tambure, ruske balalajke, beneške mandoline, pa tudi sodobne kitare. Nanj je mogoče igrati podobno kot na vse te njegove zgodovinske predhodnike. V Grčiji buzuki igrajo le moški. Njihova igra je zelo energična in pogosto groba, pod Mirinimi prsti pa zazveni nežno in meditativno, a tudi odločno in vzneseno - po žensko. Mirit in Igor koncertno izvajata melodije različnih kultur, še zlasti pa stare ljudske. Igrata drugače kot grški glasbeniki. Tudi zato je koncert, katerega glavno glasbilo je prav grški buzuki, nekaj posebnega in svojstvenega. Novo poglavje v buzuki muziciranju - doma in v svetu. Vsi glasbeniki, tudi Tine in Mojka, z glasbili različnih tradicij sveta improvizirajo in kanalizirajo med poslušalce urejajoči zvok. Še raje pa iz njih izvabljajo, kar jim duša in trenutnost velevata.

Glasbeniki igrajo na originalna glasbila muzejske vrednosti (iz Mirine obsežne zbirke več kot 200 glasbil) in na replike zgodovinskih različic, tudi prazgodovinskih. Za urejajoči zvok uporabljajo glasbila minulih dob, ki so se kot ljudska glasbila(netemperiranih uglasitev) ohranila vse do atomskega veka, prav tako pa uporabljajo tudi šamanska glasbila različnih kultur, ki že s svojimi tonskimi višinami in uglasitvami delujejo sproščujoče: sibirski čartan, srednjeveške in ljudske cimbale, orientalske tambure, arabski gimbri in tuvanski igil, slovenske bordunske citre, različne tipe lesenih ali koščenih piščali vseh celin, havajske ukulele in nosne piščali, slovaške fujare, evropske glinene okarine in kitajsko prazgodovinsko okarino xun, aboridžinske pojoče cevi, himalajske pojoče in kristalne sklede, sibirske šamanske bobne, egipčanske in balkanske darabuke in defe ter alikvotne bobne, razne brnivke, ropotulje, drgalain tolkala sveta ... Izjemno pa je tudi njihovo koncertno predstavljanje različnih načinov prepevanja, še zlasti pa staroslovanskega grlenega alikvotnega petja.

Anambel Vedun

Vedun je ansambel za staro in prezrto glasbeno izročilo sveta. Doma in po svetu koncertira že več kot 35 let. Na glasbene odre prinaša nekaj svojstvenega. Glasbeniki, varuhi slovenskega in slovanskega – pa tudi svetovnega – glasbenega in duhovnega izročila, v prvobitni obliki oživljajo stoletja dedovano zvočno prakso: od alikvotnega grlenega petja do nenavadnih zvokov in načinovigranja na starodavna in pozabljena glasbila.

Zelo posebni koncerti

Koncerti, zvočne terapije in zgoščenke ansamblov Trutamora Slovenica in Vedun so umetniško-terapevtske stvaritve s harmonizirajočim meditativnim (transcendentalnim) kanaliziranim zvokom, ki razstavlja in sestavlja, globoko sprošča in zato tudi zdravi. Najlaže ga opišemo kot spontano improvizacijo z močnim energijskim nabojem. Tisočletja dedovane pesmi, zvoki trenutka in barvito oglašanje glasbil prebujajo ljudi in širijo zavest tudi današnjim poslušalcem ter polnijo človeške duše z milino večnosti in brezčasnosti.

Promocijski koncert Blagozvočje trzajočih strun v melodijah sveta ansambla Vedun bo v Festivalni dvorani Ljubljana, v četrtek, 27. novembra 2014, ob 19.30, kjer boš lahko doživela promocijo dveh zgoščenk Blagozvočje grškega buzukija v melodijah sveta in DVD-ja Zvočne podobe slovenske duše s pozabljenimi pesmimi in glasbili preteklosti (po 35 letih ansambelskega delovanja in 44 letih Mirinih etnomuzikoloških raziskovanj), ki sta lahko tudi čudovito novoletno darilo mami, babici, teti, prijateljici ali vsem tistim moškim ljubiteljem glasbe, ki bi jim rada podarila nekaj posebnega.

Nakup vstopnic: na vseh prodajnih mestih Eventima in 2 uri pred koncertom v Festivalni dvorani. CENA: 15 EUR, več o ansamblu Vedun in njegovem delovanju pa si lahko ogledaš na www.vedun.si, www.veduna.si, www.trutamora-slovenica.si in www.youtube.com

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri