Christiane F. s postaje Zoo kljub vsemu za življenje!

35 let po izidu kultne knjige Mi, otroci s postaje Zoo, zaradi katere je za usodo Christiane F. izvedel cel svet, na milijone bralcev pa je odraščalo ob pretresljivih izpovedih nemške najstnice, Christiane V. Felscherinow razkrije, kaj se je zgodilo potem.

Je Christiane F. še živa? (foto: shutterstock) shutterstock
9. 11. 2014

V slovenskem prevodu Maje Novak je pred dnevi v založbi Modrijan izšla avtobiografija Jaz, Christiane F., kljub vsemu življenje, si bomo lahko tudi slovenski bralci prišli na tekoče z vprašanji, ki smo si jih mnogi zastavili po končanem branju resnične zgodbe o trinajstletni zasvojenki z mamili in prostitutki. Vprašanje je seveda: Kaj se je zgodilo potem?

Christiano F. spozna cel svet!

Petintrideset let pozneje se Christiane V. Felscherinow med drugim v spominu vrača tudi v leta kmalu po izidu knjige Mi, otroci s postaje Zoo, ki jo je presenetljivo izstrelila naravnost med zvezde.

  • 'Nad antijunakinjo so se navduševali zlasti adolescenti in - kot so se bali njeni kritiki - mogoče je, da so nekateri skušali slediti njenemu zgledu. Revija Stern je porabila 200.000 mark, da bi ovrgla tovrstne kritike, in v 60.000 primerkih natisnila vzgojni priročnik, ki ga je delila brezplačno, zlasti v šolah.'

Christianina knjiga je skratka požela naravnost nezaslišan uspeh, kakršnega nihče ni pričakoval.

  • 'Nasprotno: nobena od velikih nemških založb je sprva ni hotela objaviti, saj so uredniki menili, da sta otroška prostitucija in zasvojenost s heroinom obrobni temi.'

Na kar nekaj ovir je naletelo tudi snemanje filma po knjižni predlogi, a ko je film vendarle ugledal luč sveta, je tako kot knjiga doživel neznanski uspeh po vsem svetu.

  • 'V Nemčiji si ga je ogledalo pet milijonov ljudi, dvorane pa so bile nabito polne tudi na Nizozemskem, v Belgiji, Grčiji in Španiji. Isto se je zgodilo v Franciji in Otroci s postaje Zoo so postali najznamenitejši film tistega desetletja.'


Slava je nato Christiane odprla nekatera zanjo pred tem tesno zaprta vrata, pa vendar je Christiane že kmalu po izidu svoje knjige spoznala tudi vse njene senčne plati:

  • "Christiane F. ste? Super! Ali lahko dobim vaš avtogram? Se lahko slikam z vami' Pa še to bi vas prosil, da se ne družite z mojim sinom ali preselite v mansardo sosednje hiše."

Christiano so velike medijske hiše nato tudi sicer vsako leto vabile na intervjuje in v televizijske oddaje, dokler jim potem, ko ji je služba otroškega skrbstva odvzela sina, mediji pa so njeno žalost ob tej izgubi razgalili v javnosti, ni leta 2008 obrnila hrbta. Čeprav so novinarji še naprej v rednih presledkih zvonili na njenih vratih, ostaja njena pravkar izšla avtobiografija njen prvi zares osebni nagovor javnosti v teh zadnjih nekaj letih.

V časopisju seveda tudi za časa njenega popolnega molka ni umanjkalo vprašanj tipa:

  • 'Ali je sploh še živa? Se še vedno drogira?'

Christiane F. 35 let kasneje!

Ko se je njena opitost s slavo malce polegla, je Christiane poskusila srečo tudi kot pevka v duetu Sentimentalna mladina in leta 1982 celo posnela nekaj solističnih plošč. Zaigrala je celo v filmih neodvisne produkcije Neonstadt (1981) in Dekodiranje (1983), vsako leto pa je kot dekle au pair nekaj mesecev preživela v Švici.

A kakorkoli že, nikoli se ni prav zares osvobodila primeža odvisnosti.

  • 'V tisku je bilo mogoče redno brati, da je spet padla v odvisnost. A nikoli ni bilo znano, do katere mere, za to nikoli ni bilo dokazov.'

Prelomnice, s katerimi se je Christiane soočala kasneje v življenju, zaobsegajo vse od srečnih let v Grčiji do životarjenja v zaporu, od boja z odvisnostjo do srečanj z njenimi idoli rock and rolla, pa od trenutka, ko je v njeno življenje stopil njen angel varuh, do trenutkov sreče s sinom Phillipom. Christiane F. pred bralca ponovno stopa z vso iskrenostjo in skromnostjo, ki tudi po vseh teh desetletjih še vedno presenečata.

In kam je torej Christiane pripeljalo njeno življenje danes?

Svoje prvo poglavje v avtobiografiji zgovorno naslovi z 'To usrano življenje' in svojo izpoved začne z ...

  • 'Fibroza. Pri enainpetdesetih sem v stadiju tik pred cirozo. Že od leta 1989 so moja jetra stalno otečena. Imam hepatitis C genotipa 1A, najagresivnejši soj, kar jih je mogoče stakniti v Evropi. Pojma nimam, kdaj in kje sem se tega nalezla. Nenehno se potim, neznosno je, zmerom sem premočena, tudi če je minus deset. In poleti ne morem nositi majic s kratkimi rokavi, zaradi tistih grozljivih rdečih izpuščajev na laktih. zdravniki jih imenujejo stelarni angiom.'

Davek, ki ga je njeno minulo življenje pustilo na njenem telesu in zdravju, se tu seveda ne konča, najmočnejši pečat pa je njena preteklost odvisnice in nje posledice pustila temne sledi tudi v njeni duši. Ali kot pravi Christiane pod eno od svojih osebnih fotografij, s katerimi je prav tako opremljena njena biografija:

  • "Moj otrok je edino, kar sem v življenju naredila dobrega." - Christiane ob rojstvu svojega sina leta 1996.

Nič več stara 16 let!

Jaz, Christiane F. je nadaljevanje zgodbe najbolj znane narkomanke na svetu. Na začetku nemškega promocijskega videa za knjigo Christiane reče:

  • "Že 35 let nisem mrtva."

In nadaljuje:

Christiane"Komaj kdo je verjel, da bom doživela 52 let. Ampak tu sem. Christiane F., Christiane Flescherinow. Prišel je trenutek, ko sem si rekla, okej, treba bo povedati, kaj je bilo po tem. Treba bo spregovoriti o nadaljevanju, ker ljudje želijo vedeti. V prvi knjigi so bile v ospredju droge, tu pa je slika mojega odraslega življenja. Za mnoge sem še vedno 16-letna Christiane F. Ta knjiga je bila potrebna zato, da ne bi bila večno stara 16 let."

Vsi, ki jim je kdajkoli prišla pod roke knjiga Mi, otroci s postaje Zoo, bodo zagotovo želeli izvedeti, kaj se je s Christiane F. zgodilo do dandanes. V branje tako toplo priporočamo Jaz, Christiane F., kljub vsemu življenje.