Zdravilni in očiščevalni učinki čemaža so znani že iz časa Rimljanov.
Čemaž deluje predvsem razstrupljevalno – učinkovito čisti kri, prebavila, sečila, dihalne poti in kožo. V naravnem zdravilstvu je cenjen kot učinkovita pomoč pri uravnavanju krvnega tlaka, zniževanju holesterola in zaviranju nastanka krvnih strdkov.
Čemaž lahko uporabljaš povsod, kjer bi sicer uporabili česen: poda se k ribam in mesu, v namazih, solatah, pestu, omakah, juhah in jajčnih jedeh pa poskrbi za močno aromo. Občutljivo zelišče lahko shraniš v hladilniku v predalu za zelenjavo le za kratek čas.
Namig: deni ga v plastično vrečko, to napihni in zapri. Cele, sesekljane ali pretlačene liste lahko tudi zamrzneš v modelčkih za led ali pa v neprodušno zaprtih plastičnih posodicah, da po hladilniku ne bo dišalo po česnu.
2 super recepta s čemažem!
Testenine s čemaževim pestom
V teflonski ponvi popraži 80 g pinjol. Oplakni 80 g čemaža, ga osuši in na drobno nareži. Čemaž zmelji skupaj s pinjolami, postopoma prilij še 120 ml oljčnega olja in zmes obdeluj, dokler pesto ne postane lepo kremast.
Nastrgaj 80 g parmezana, ga primešaj, pesto pa na koncu začini s soljo in poprom. V osoljeni vodi skuhaj 400 g širokih rezancev in jih odcedi. Zmešaj jih s čemaževim pestom in razdeli po krožnikih. Rezance posuj s sveže naribanim parmezanom in sesekljanimi lešniki ter takoj postrezi.
Čemažev pesto na zalogo
Majhne kozarčke do roba napolni s pestom, zalij z žlico olivnega olja in shrani v hladilniku za približno tri tedne.