Častitljiva obletnica bitke za Stalingrad

Bitka za Stalingrad – te dni mineva 70 let od največje in najbolj krvave bitke vseh časov!

8. 2. 2013

Navkljub paktu o nenapadanju na začetku 2. svetovne vojne je Hitler 22. junija 1941 napadel Sovjetsko zvezo z obrazložitvijo, da bi drugače Sovjeti napadli Nemčijo. No, napad na Sovjete je napovedal že v svoji knjigi Mein Kampf, in sicer zaradi ekspanzijskih potreb Nemčije.

Bitka za Stalingrad

Od 23. avgusta 1942 do 2. februarja 1943

Zanimivosti o bitki za Stalingrad:

  • Bitke za Stalingrad so se pod nemškim vodstvom (400 tisoč) udeležile tudi romunske (200 tisoč), madžarske (200 tisoč), italijanske enote (235 tisoč) ter približno 5.000 Hrvatov pod ustaško zastavo NDH. Čeprav NDH ni napovedala vojne Sovjetski zvezi, kot so jo na primer ZDA, so se njene enote udeležile napada v sklopu Wermahta. Prav tako se je Nemcem v napadu priključilo veliko Ukrajincev, s katerimi je sovjetska vojska pozneje brezkompromisno obračunavala. Sovjetskih vojakov s poznejšimi okrepitvami je bilo več kot milijon in pol.
  • Mesto se je najprej imenovalo Caricin (1589 do 1925), po manjši reki, ki se izliva v Volgo. V Stalingrad so ga leta 1925 preimenovali boljševiki, in to po svojem takrat najslavnejšem sinu. Prav tako so ga komunisti leta 1961 preimenovali v Volgograd, saj so se želeli znebiti kulta Stalina.
  • Zelo redko uporabljan rek Pripravljen kot nemški vojak ob napadu na Sovjetsko zvezo ponazarja organiziranost, disciplino in premoč v orožju nemške vojske na začetku 2. svetovne vojne. Rusi so vedno, če je le bilo mogoče, napadali Italijane, Romune ... Prav tako so se jim izogibali Angleži v Afriki in se raje spopadali z Italijani. Izraz je pred leti ponesrečeno uporabil hrvaški šampion Ivica Kostelić in bil seveda zaradi tega ostro kritiziran.
  • Rusi so po koncu bitke zajeli približno 100.000 nemških vojakov. Iz ujetništva in prisilnega dela se je v domače kraje vrnilo le 6 tisoč, zadnji šele leta 1955. Po nemškem dokumentarnem filmu je približno 11 tisoč vojakov zavrnilo predajo in se borilo v mestu do poletja.
  • Bitka tudi priča o izjemnem herojstvu in velikih žrtvah nemških pilotov, ki so obstreljevani pristajali v obkoljeni, porušeni, zaledeneli Stalingrad ter prinašali nujni tovor ter odvažali ranjence.