Častitljiva 200-letnica Wagnerja in Verdija

Mineva 200 let od rojstva dveh velikanov opere - Richarda Wagnerja in Giuseppa Verdija.

15. 6. 2013

V sklopu Wagnerjeve 200. obletnice rojstva so na program Ljubljana festivala uvrstili skladateljevo slovito delo Nibelunški prstan.

V letošnji izdaji bo Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga pod vodstvom dirigenta Valerija Gergijeva 2. in 3. septembra izvedlo prva dva dela tetralogije – Rensko zlato in Valkira, v letu 2014 pa bosta na vrsti še Siegfried in Somrak bogov. Gergijev bo z Orkestrom Mariinskega gledališča nastopil še konec julija.

Italijanskemu skladatelju Verdiju pa se bodo med drugim poklonili z izvedbo njegovega slovitega Rekviema.

Orkestru Slovenske filharmonije, Slovenskemu komornemu zboru in zboru SNG Maribor bo na dogodku v Križankah, ki bo tudi glavno festivalsko prizorišče, dirigiral Andres Mustonen. Verdija se bodo spomnili tudi s koncertom opernih arij s solisti Akademije gledališča Scala, naslovljenim Verdi gala.

Verdi in Wagner v SNG Opera in balet Ljubljana

SNG Opera in balet Ljubljana ter Italijanski inštitut za kulturo v Ljubljani sta v počastitev 200. obletnice rojstva italijanskega skladatelja Giuseppeja Verdija pripravila prireditev z naslovom Verdi v Ljubljani.

Projekt je podprlo tudi italijansko veleposlaništvo v Sloveniji. Tako si bo mogoče v ljubljanski operni hiši v tednih od 29. 5. do 18. 6. ogledati Verdijevi operi Nabucco in La traviata. 18. 6. se bo v vlogi Abigaille v Nabuccu predstavila znana italijanska sopranistka Anna Pirozzi. Prireditev bo 19. 6. sklenil véliki slavnostni koncert opernih arij na Kongresnem trgu v Ljubljani, ki bo poleg Verdija posvečen 200. obletnici rojstva še enega velikana glasbenega sveta, Richarda Wagnerja.

Koncert se bo začel ob 21. uri, na njem pa bodo nastopili solisti, zbor in orkester SNG Opera in balet Ljubljana. Izvedli bodo najbolj znane arije iz opernih del obeh skladateljev.

Nekaj zanimivosti iz življenja obeh velikanov:

Giuseppe Verdi (10. oktober 1813 – 27. januar 1901)

 • Verdi je pravzaprav nehote postal simbol severnih Italijanov v borbi za odcepitev od Habsburške monarhije. Njegov priimek je bil slučajno kratica imena tega gibanja.
 • Imel je izreden občutek za dramatizacijo in bil je neverjeten melodik.
 • Velja za največjega italijanskega skladatelja vseh časov.
 • Njegova zadnja opera Falstaff je drugačna od vseh drugih oper – je komedija.
 • Občudoval je Shakespearja, zato opere Macbeth, Otello in Falstaff temeljijo na njegovih igrah.
 • Njegov pogreb je najbolj množično obiskana komemoracija v zgodovini Italije

Richard Wagner (22. maj 1813 – 13. februar 1883)

 • Wagner je do 14. leta starosti nosil židovski priimek Geyer. Napisal je tudi esej, kjer ni preveč lepo govoril o Židih. Čeprav so ga nacisti 50 let po njegovi smrti vzeli za svojega vzornika in ideal, zgodovinarji opozarjajo, da je njegovo razmišljanje o Židih v skladu s tistimi času v Nemčiji. Ljudstvo je v 19. stoletju postalo nestrpno do Židov, ker so si povezani med seboj prek bank, posojanja denarja in spretnega mešetarjenja prigrabili ogromno gospodarsko moč. Po vsej verjetnosti pa je bil tudi jezen na svojega židovskega očima, ki se je v družino vrinil po očetovi smrti. Prav tako so ugibanja, da je bil mogoče na pol Žid. V Izraelu boste zelo težko slišali uprizoritev kateregakoli njegovega dela.
 • Wagnerjeva prva žena Minna Planer je bila igralka, precej lahkotnega značaja, zato je bil njun zakon viharen, posejan z obojestranskim prešuštvovanjem, prepiri in spravami. Njune zveze je bilo navkljub vsemu konec šele z Minnino smrtjo leta 1866.
 • Vsa njegova dela prevevata silovito hrepenenje po odrešitvi nekakšnega prekletstva ter dvojnost med strastno čutnostjo in čisto duhovnostjo.
 • Pri 18 letih je Wagner skiciral opero Svatba (Die Hochzeit), potem pa je na željo sestre Rosalie že dokončani rokopis uničil.
 • Poročna koračnica, ki jo zaigrajo na svatbah, je delček Wagnerjeve opere Lohengrin (1850).