Cankarjevi torki obetajo to jesen!

Francoski trobentač in skladatelj Antoine Berjeaut bo že prihodnji torek predstavil Wasteland, svoj prvi album kot vodja skupine, v katerem žonglira med sodobnim jazzom, slogom beat in elektroniko.

Cankarjevi torki obetajo to jesen! (foto: Vincent Lebrun) Vincent Lebrun
8. 11. 2014

Cankarjevi torki s ponosom najavljajo:

  • 11. novembra 2014 ob 20. Uri

Antoine Berjeaut »Wasteland« feat. Mike Ladd (Francija, ZDA)

Antoine Berjeaut: trobenta; Mike Ladd, glas; Julien Lourau, saksofon; Stephane Kerecki, bas; Fabrice Moreau, bobni; David Neerman, vibrafon

Francoski trobentač in skladatelj Antoine Berjeaut predstavlja Wasteland, svoj prvi album kot vodja skupine (s posebnim gostom Mikom Laddom, ki ga med drugim poznamo po odličnih sodelovanjih z Vijayem Iyerjem), v katerem žonglira med sodobnim jazzom, beatom in elektroniko. Široko razprostrte pokrajine jazza se svobodno razgrinjajo na obronkih komponirane glasbe in kolektivne improvizacije, naglašene z besedilom, ki ga deklamira Mike Ladd. Wasteland v spoju žlahtnih analognih zvokov, melodij in poezije izrisuje namišljeno potovanje v postapokaliptičen svet, kot ga je ubesedil T.S. Eliott in ga udejanja minimalističen jazz Paula Motiana ali povzemata Madlib in Flying Lotus.

Za prihodnje Cankarjeve torke pa že napovedujejo tudi:

  • 25. novembra 2014 ob 20. uri

Neca Falk (Slovenija)

Neca Falk, glas; Boštjan Narat, kitara; Boštjan Gombač, klarinet, tolkala, zvočila; Žiga Golob, kontrabas

Maja je izšel novi album Nece Falk. Album z naslovom Od daleč prinaša deset novih pesmi, ki so nastajale zadnji dve leti v avtorskem sodelovanju s kitaristom in kantavtorjem Boštjanom Naratom, ter dokončno zaživele v glasbeni navezi s kontrabasistom Žigom Golobom in Boštjanom Gombačem. Neca Falk je pevka brezštevilnih klasik, ki je s svojim glasom in podobo zaznamovala slovensko glasbo zadnjih nekaj desetletij. Dolgoletni karieri navkljub njene nove plošče ne gre razumeti kot come back, ampak kot nadaljevanje ustvarjanja, ki je prineslo snemanje in izdajo novega albuma in nove koncertne poslastice.

  • 2. decembra 2014 ob 20. uri

Ingebrigt Håker Flaten Chicago Sextet (Norveška, ZDA, Nizozemska)

Dave Rempis, pihala; Ola Kvernberg, violina; Jasper Stadhouders, kitara; Ingebrigt Håker Flaten, akustčni in električni bas, elektronika, skladbe; Jason Adasiewicz, vibrafon; Frank Rosaly, bobni

V Austinu živeči norveški zvezdniški basist (The Thing, Atomic, Scorch Trio, Free Fall, ...) se po šestih letih vrača na oder CT s prenovljeno zasedbo chicaškega sekseta, ki je v svoji prvi različici izdal dva albuma za Weseltofovozaložbo Jazzland. Zadnjega z naslovom The Year of the Boar lahko štejemo med najboljše jazzovske albume minulega desetletja. Nova turneja še ne prinaša nove izdaje, bo pa oplojevala novo (koncertno) gradivo, ki nas bo najbrž razveseljevalo v prihodnjih letih. Vsekakor pa zbrana druščina ponovno obeta godbo, ki preseže jazz, a se k njemu vedno zvesto vrača.

  • 9. decembra 2014 ob 20. uri

prvi del: Andrea Schröder (Nemčija)

Andrea Schroeder, glas, harmonij; Jesper Lehnkuhl, kitare; Dave Allen, bas; Chris Hughes, bobni

drugi del: Limousine (Francija)

Laurent Bardainne, saksofon, klaviature; Fredéric Soulard, klaviature; Maxime Delpierre, el. kitara; David Aknin, bobni

Vsake toliko se v Nemčiji rodi pevka z edinstvenim talentom, Potegnite črto od Marlene Dietrich do Nico, dodajte ščepec chamber popa na način benda Tindersticks in ste že precej blizu. Andrea Schroeder, nad katero se navdušujejo zvezdniki, kot sta Charles Plymell ali Mike Watt, je izjemen fenomen. Je pesnica z izrazitim glasom, prav tako omamnim kot so njena ganljiva in melanholična besedila. Andrein drugi album Where the Wild Oceans End je produciral Chris Eckman, analogno ploščo je posnela v norveškem studiu Ocean Sound, zelo blizu Atlantskega oceana.

Vabljena ;)