Bučno olje od zdaj tudi uradno slovenski izdelek!

Štajersko prekmursko bučno olje je po novem postalo uradno registrirano tudi v Bruslju, čeprav nam je pri zaščiti izdelka močno nasprotovala naša soseda Avstrija.

8. 11. 2012

Po velikem prizadevanju in dolgoletnih sestankovanjih je tako postalo odločeno:

  • Slovenija je dobila 15. slovenski izdelek, registriran pri Evropski komisiji.

Oljar Gorazd Kocbek, član združenja GIZ Golica, je za revijo Lisa podrobneje takole povzel dogajanje:

"Slovenski pridelovalci buč in bučnega olja, ki smo združeni pod okriljem GIZ Golica, smo dolgo iskali skupen jezik s severnimi sosedi. Ti pa so nam vedno znova postavljali nove zahteve. Postavljali so svoje pogoje in nas želeli omejevati, zato smo se obrnili na Evropsko komisijo v Bruslju. Ena izmed trditev, s katero so nam ostro nasprotovali, je bila tudi ta, da se želimo slovenski pridelovalci priključiti njihovi uveljavljeni blagovni znamki, od katere bi imeli dobiček oziroma korist. Nasprotovali so tudi temu, da imamo v Sloveniji geografsko označbo, ne pa geografskega porekla. Geografska označba pomeni, da mora biti končni proizvod pridelan na zaščitenem območju, če pa je geografsko poreklo, pa mora tudi surovina izhajati iz zaščitenega območja. Štajersko prekmursko bučno olje piše zgodovino prav na slovenskih tleh in sam sem zagovornik predelave olja iz semen izključno domačih kmetov, s katerimi v naši oljarni izključno in tudi redno sodelujemo. Opažam pa, da je bil v zadnjih letih trend tudi ta, da so Avstrijci odkupovali semena naših kmetov, ker sami niso imeli pokritih zadostnih površin. Tega seveda ne bi smeli, saj imajo zaščito takšno, da mora biti surovina tudi iz njihovega zaščitenega območja. V naši oljarni se dela izključno iz domače surovine, tako da je izvor olja jasen. Prav tako pa je le ta izpostavljen nenehnemu preverjanju in kontrolam, ki so visokih standardov. Dobrega oz. vrhunskega produkta ne moreš narediti brez vrhunske surovine."

olje

Vsi doslej že zaščiteni slovenski proizvodi: Štajersko-prekmursko bučno olje je 15. zaščiten slovenski proizvod. Slovenija ima pri Evropski komisiji registrirane še: Ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre (zaščitena označba porekla – ZOP), Nanoški sir (ZOP), Kočevski gozdni med (ZOP), Tolminc (ZOP), Prleška tünka (zaščitena geografska označba – ZGO), Zgornjesavinjski želodec (ZGO), Šebreljski želodec (ZGO), Ptujski lük (ZGO), Kraški pršut (ZGO), Belokranjska pogača (zajamčena tradicionalna posebnost – ZTP), Idrijski žlikrofi (ZTP), Prekmurska gibanica (ZTP), Kraški zašink (ZGO) in Bovški sir (ZOP).