Brezplačna pravna pomoč za socialno najranljivejše

V okviru projekta Botrstvo – brezplačna pravna pomoč pomagali že več kot 800 osebam. Nujne so sistemske rešitve!

Brezplačna pravna pomoč za socialno najranljivejše (foto: profimedia) profimedia
6. 11. 2014

V okviru projekta Botrstvo že dve leti poteka Brezplačna pravna pomoč, ki je namenjena socialno najranljivejšim skupinam. V tem času so pomagali že več kot 800 osebam, poudarjajo pa, da so nujne sistemske rešitve. Zato so ponovno pripravili tudi manifest, v katerem v strnjenih devetih točkah pozivajo državo k odpravi pomanjkljivosti sistema in k zaščiti najšibkejših. Za zaščito najšibkejših ter za zagotavljanje enakopravnih možnosti otrok pa skrbi tudi Botrstvo, ki vključuje že skoraj 4000 otrok in več kot 3600 botrov.

Botrstvo žal prevečkrat prevzema tudi vlogo reševanja ključnih eksistencialnih vprašanj družin, zato ponovno opozarjajo na nujnost sistemskih sprememb in rešitev za zaščito osnovnega otroškega dostojanstva in obstoj naše družbe.

Zakaj in konkretno kakšne naj bodo te rešitve, kakšna je realnost stanja revščine v Sloveniji ter kako bo projekt Botrstvo še naprej izpolnjeval obljubo za boljši jutri, so bile na srečanju z novinarji ponovno odločne Anita Ogulin, sekretarka Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje; Nina Zidar Klemenčič, nosilka in glavna izvajalka projekta Brezplačna pravna pomoč; ter Milena Štular, pobudnica in nadzornica projekta Botrstvo v Sloveniji.

Dejstvo je, da se stopnja revščine otrok v Sloveniji poglablja, na kar je opozorila tudi zadnja raziskava Unicefa. Anita Ogulin, sekretarka Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje, opozarja, da je zgodb o stiskah vedno več, omilili pa bi jih lahko že z opolnomočenjem ljudi pri reševanju birokratskih težav. »Razsežnosti revščine iz leta v leto naraščajo in prav tako število ljudi, ki potrebujejo pomoč. S pravno pomočjo smo marsikomu pomagali, starše ozavestili in nudili podporo pri birokratskih težavah, vendar je to le krpanje lukenj, če ne bo sistemskih sprememb na ravni države, ki bodo ljudem omogočile dostojno življenje,« je izpostavila Ogulinova. Ob tem je opozorila še na Konvencijo o otrokovih pravicah, ki je bila podpisana pred 25 leti, v tem obdobju pa se je stanje v naši državo bistveno poslabšalo.

»Nismo mogli več samo pasivno spremljati zgodb, ki se odvijajo pred našimi očmi. Zato smo se v naši pisarni aktivno vključili v pomoč socialno najranljivejšim posameznikom. Po dveh letih, ko smo skupaj svetovali več kot 800 ljudem, smo žal ponovno pred enakim izzivom kot pred letom dni, ko smo na to prvič opozorili. Brez celovitih sistemskih sprememb ne bomo v tej državi ničesar rešili. Zato smo ponovno pripravili konkreten manifest devetih zahtev, s katerimi se bomo obrnili na vse relevantne državne organe in zahtevali spremembe in ukrepanje. Zahtevali bomo, da država dokončno uporabi vzvode, ki jih ima že na voljo, in zavaruje otroke pred začaranim krogom revščine. Devet zahtev je malo, uresničljive so praktično takoj, ne predstavljajo pa nikakršnih relevantnih proračunskih odhodkov. Potrebna je samo volja in logično, pravično sklepanje,« je odločna Nina Zidar Klemenčič.

Sistemske spremembe bo še najprej podpiral tudi projekt Botrstvo, ki si bo še naprej aktivno prizadeval za uresničevanje obljube boljšega jutri za vse otroke. V štirih letih delovanja je Botrstvo postalo vseslovenski projekt, saj danes vključuje že skoraj 4000 otrok in več kot 3600 botrov iz vse Slovenije. Kljub nenehnemu prizadevanju za izboljšanje razmer pa trenutno botra potrebuje še nekaj več kot 300 otrok.

Milena Štular, pobudnica in nadzornica projekta Botrstvo v Slovenji, je nad številkami vedno znova presenečena, saj v sebi nosijo trojno sporočilo. »Vemo, da so potrebe po pomoči vedno večje, vendar je visoka tudi individualna in korporativna solidarnost. Hkrati pa znesek, ki smo ga zbrali v preteklih štirih letih, dokazuje visoko kredibilnost in zaupanje v projekt, saj nam je v tem času uspelo zbrati več kot tri milijone sredstev, natančneje 3.245,327,89 €. Obljuba projekta Botrstvo v njegovem skromnem začetku je bila vrniti otrokom prihodnost. Mnogim smo jo že. Skupaj z botri, donatorji, prostovoljci, predvsem z večjo aktivacijo države, jo bomo vrnili še večim,« poziva Štularjeva.

V Botrstvu pa so za zbiranje dodatnih sredstev pomoči otrokom pripravili tudi lastno akcijo Pišem lepše zgodbe, v kateri lahko z nakupom posebnega pisala z motivi Botrstva vsakdo prispeva v botrski sklad ter s tem omogoči nastanek novih lepih zgodb. Pisala, ki so v celoti plod slovenskega znanja, materialov in idej, so na voljo v vseh Hoferjevih prodajalnah.

Več informacij o naših prizadevanjih in projektih najdeš na spletnih straneh www.boter.si ali www.zpmmoste.net.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri