Bologna po Bologni v ospredje postavlja Svetlano Makarovič

Letošnjo prodajno razstavo Bologna po Bologni, ki se v knjigarni Konzorcij že tradicionalno dogaja zadnje dni maja, bodo ob njenem jubileju poklonili umetnici Svetlani Makarovič in se ji zahvaliti za vse čudovite pravljice in pesmi.

17. 5. 2014

Podobno kot pekarna Mišmaš tudi knjigarna Konzorcij na razstavi Bologna po Bologni prinaša tako »hrustljave in dišeče«, tako dobre knjige, da k njim prihajajo bralci »iz vseh sosednjih vasi«.

Bologna po Bologni

Bologna po Bologni bo tudi letos v Ljubljani ponudila pregled najboljšega, kar je bilo pred tem mogoče videti na sejmu otroških knjig v Bologni.

Ogledati si bo moč tako nagrajene kot tiste kakovostne zanimive knjige, na katere želijo opozoriti (še posebno mlade) bralce v slovenskem prostoru.

Na sejmu otroških knjig v Bologni se je letos predstavilo okrog 1200 založb iz 75 držav. Iz Slovenije so se predstavljale založbe Mladinska knjiga, Morfem, Sanje in Pivec ter Javna agencija za knjigo z najboljšimi mladinskimi knjigami vseh slovenskih založb.

Knjižni trendi zadnjih let

Prvonagrajene slikanice, finalistke, pa tudi večina knjig na sejmu potrjujejo trende zadnjih nekaj let. Ti so, da likovno prevladuje nad besedilnim, da ilustracija in oblikovanje vedno znova presenečata z izvirnimi rešitvami ter da je na voljo vse več slikanic brez besed.

Meja med leposlovjem in poučnim pogosto ni jasna. Veliko je večjezičnih knjig, knjig o drugih kulturah ter knjig, ki spodbujajo medkulturno razumevanje. Veliko pozornosti je namenjene ranljivim skupinam otrok in bralnemu gradivu zanje. Knjige imajo pogosto dodatke (zgoščenke, barvice, material za različne izdelke ..., igrače – književne osebe), priročnikom so dodana didaktična gradiva, materiali in orodje za različne ustvarjalne aktivnosti, poučne knjige z različnih področij imajo praviloma dodan nabor internetnih virov za nadaljnje raziskovanje in učenje.

Na sejmu je bilo opaziti tudi nekaj več knjig, ki obravnavajo 1. svetovno vojno,  ter nove izdaje knjig, s katerimi so založniki zaznamovali praznovanje 100. obletnice rojstva skandidavske ustvarjalke Tove Jansson (1914–2001), 25-letnice  Elmerja Davida McKeeja ter 80-letnice ilustratorja Quentina Blaka.

Vabljena na razstavo

Odprtje razstave bo v torek, 27. maja ob 11. uri.

Več o razstavi Bologna po Bologni na povezavi Novice iz Konzorcija.

Bologno po Bologni organizira Mladinska knjiga, otroški oddelek knjigarne Konzorcij, v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana, Pionirsko – centrom za mladinsko književnost in knjižničarstvo. 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri