Bi kot prostovoljka sodelovala pri Eurosongu 2015? Prijavi se!

Več kot 900 kandidatov se je že prijavilo na razpis za prostovoljce, ki bi bili maja letos med izborom za pesem Evrovizije na Dunaju v pomoč glasbenikom, novinarjem in delegacijam iz 39 držav. Avstrijska javna televizija ORF prijave sprejema še do konca januarja.

6. 1. 2015

Od začetka zbiranja prijav novembra lani se je na razpis prijavilo že več kot 900 prostovoljcev, starih od 18 do 73 let.

Prihajajo iz 33 držav in poleg nemškega in angleškega jezika, ki sta za sodelovanje pogoj, pokrivajo še 50 drugih jezikov ter znakovni jezik.

Večina jih prihaja iz Nemčije, sledijo kandidati iz Belorusije, Bolgarije, Velike Britanije, Italije, Latvije, Estonije, Rusije, Švice, Španije, z Irske, Madžarske, Nizozemske, Malte in s Švedske, eden prihaja celo iz Nepala.

Organizatorji bodo izmed prijavljenih izbrali približno 700 prostovoljcev. Pogoj za prijavo je polnoletnost, obvladanje nemškega in angleškega jezika ter razpoložljivost med 2. in 15. februarjem 2015, ko bodo potekali izbori prostovoljcev, ter med 4. in 24. majem, ko bo potekal evrovizijski spektakel.

"Prostovoljci so pri izboru za pesem Evrovizije povsem v ospredju ter predstavljajo ogledalo celotnega dogodka in tudi naše države," je povedal Edgar Böhm, izvršni producent Evrovizije. Prisotni so namreč tako pri izdajanju akreditacij kot tudi pri spremljanju delegacij in pomoči gledalcem.

V polfinalnih izborih, ki se bosta odvijala 19. in 21. maja 2015 v dvorani Stadthalle, se bo predstavilo 33 držav, tudi Slovenija.

Po krajšem premoru bodo letos zopet sodelovale Srbija, Ciper in Češka, Ukrajina pa se tekmovanja tokrat ne bo udeležila. Vrstni red glasbenih nastopov bodo z žrebom določili 26. januarja v dunajski mestni hiši.

Na finalnem izboru 23. maja bodo zagotovo nastopili predstavniki države gostiteljice, Nemčije, Francije, Velike Britanije, Italije in Španije.

Organizatorji tega največjega glasbenega spektakla v Evropi so za lokacijo evrovizijske vasi izbrali trg Rathausplatz pred mestno hišo. Tukaj bodo od 17. do 23. maja obiskovalci s celega sveta spremljali prenose izborov in koncerte v živo. Evrovizijska vas je namreč priložnost za glasbene navdušence, ki si ne bodo uspeli zagotoviti vstopnic v dvorani Stadthalle.

Na prostem si bodo lahko ogledali prenos obeh polfinalnih izborov in finale, poleg tega se bodo na trgu odvijali tudi različni tematski večeri, program za družine in koncerti glasbenikov iz sodelujočih držav.

Prvi paket vstopnic za finale že razprodan!

Potem ko so sredi decembra lani organizatorji začeli s prodajo prvega paketa od skupno 100.000 vstopnic za različne šove evrovizijskega izbora, so bile razpoložljive vstopnice za finale razprodane že v prvih 20 minutah.

Drugi paket vstopnic za različne prireditve v okviru Eurosonga bo na voljo konec januarja letos. Zadnji paket vstopnic pa bodo dali v prodajo takrat, ko bo dokončno znano, kakšna bo postavitev kamer po dvorani, oblika odra in zakulisja.

Vstopnice bodo kupcem po pošti pošiljali šele od aprila dalje, da bi tako preprečili prodajo na črnem trgu. Njihova cena znaša od 14 do 390 evrov, odvisno od sedeža in vrste glasbene prireditve.