Balet Preljocaj s predstavo Noči v Gallusovi dvorani

Angelin Preljocaj je eden najbolj cenjenih francoskih koreografov in odmevnost njegovih predstav, ki jih večinoma oblikuje za svojo baletno skupino z domovanjem v Aix-en-Provenceu, že vrsto let presega izključno plesno področje.

Balet Preljocaj s predstavo Noči v Gallusovi dvorani (foto: Cankarjev dom) Cankarjev dom
20. 7. 2014

Navdih za oblikovanje te odmevne in na gostovanjih nadvse uspešne predstave je črpal iz zakladnice zgodb Tisoč in ene noči. Gotovo jih je ustvarjalo več piscev in zato ponujajo izhodišče za kompleksno parabolo o nravi in morali vzhodnjaških ljudstev, ki je vplivala tudi na današnjo sredozemsko kulturo. Preljocaj upodablja predvsem domišljijske in čutne vidike pravljic ter raziskuje skrivnostni čar, ki ga Orient še zaseda v skupnem nezavednem.

Osrednji lik Šeherezade je s svojo kulturo in razumom postavljen kot branik pred barbarizmom – nagovarja nas v novo določitev ženske vloge v sodobni družbi. Predstava ne preigrava klišejev orientalizma, temveč izraža današnji pogled na vse, kar lik Šeherezade prinaša v današnji čas.

Uspešna razsežnost predstave je tudi glasba Natache Atlas, kostume pa je oblikoval sloviti modni oblikovalec Azzedine Alaia.

Info

Koreografija: Angelin Preljocaj

Glasba: Natascha Atlas in Samy Bishai, 79D

Kostumografija: Azzedine Alaia

Scenografija: Constance Guisset

Oblikovanje luči: Cécile Giovansili-Vissiere

Produkcija: Balet Preljocaj

Koprodukcija: Marseille-Provence 2013/Evropska prestolnica kulture, Narodno gledališče Chaillot Pariz, Glasbeno središče Los Angeles, Versajski festival Spectacles, Državni balet iz Berlina, Gledališče iz Kölna, Mestno gledališče iz Luxembourga, Gledališče iz Caena, Veliko provansalsko gledališče Aix-en-Provence, Hiša umetnosti Créteil, Festival Montpellier Danse 2013, Gledališče Saint-Quentin-en-Yvelines, Festival Les Nuits de Fourviere Lyon, Glasbeno gledališče Amsterdam

Kdaj in kje?

Torek, 7. oktobra ob 19.30. uri, Gallusova dvorana

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri