Baku 2015: Na prvih evropskih igrah tudi 83 slovenskih športnikov

Bliža se začetek prvih evropskih iger v Bakuju, ki se jih bo udeležilo tudi 83 slovenskih športnikov (tekmovali bodo v 20 športih).

Baku 2015: Na prvih evropskih igrah tudi 83 slovenskih športnikov (foto: Aleš Fevžer) Aleš Fevžer
9. 6. 2015

Slavnostna otvoritev bo v petek, 12. junija 2015, igre pa se bodo zaključile 16 dni kasneje, v nedeljo, 28. junija, z zaključno slovesnostjo.

Igre bodo izpeljali po vzoru olimpijskih iger, vključeno pa bo 20 športnih panog, med katerimi je 16 olimpijskih in 4 neolimpijske (košarka 3x3, nogomet na mivki, karate in sambo).

Nosilci tekmovanja so evropski olimpijski komiteji, ki bodo gostili kar 6.076 športnikov iz 49 evropskih držav.

Športniki bodo na prvih evropskih igrah v Bakuju nastopili v naslednjih športnih panogah: namizni tenis, odbojka na mivki, strelstvo, taekwondo, triatlon, atletika, plavanje, sinhrono plavanje, skoki v vodo, vaterpolo, badminton, boks, gimnastika – športna, gimnastika – ritmična, gimnastika – trampolin, judo, kajak kanu mirne vode, kolesarstvo – BMX, kolesarstvo – gorsko, kolesarstvo – cestno, lokostrelstvo, odbojka, rokoborba, sabljanje, gimnastika – aerobika, gimnastika- akrobatika, karate, košarka 3x3, nogomet na mivki in sambo.

Kar v 11 športih se bodo tekmovalci lahko potegovali za uvrstitev na OI v Riu 2016.

Da bodo premierne evropske igre izpeljane po željah organizatorjev skrbi za izvedbo iger kar 1.600 zaposlenih, ki prihajajo iz 43 različnih držav in 6 različnih kontinentov.

Na igrah bo pomagalo 13.000 prostovoljcev, organizatorji so prejeli več kot 18.000 prijav za sodelovanje. Igre se bodo odvijale na 18 tekmovalnih prizoriščih, zgrajenih je tudi dodatnih 32 netekmovalnih prizorišč in 10 prizorišč, namenjenih treningom.

Maskoti prvih evropskih iger sta gazela Jeyran in šipek Nar, ki predstavljata lepoto, gracioznost in barvitost Bakuja.logo

Poslanstvo prvih evropskih iger je izpeljati zanimiv, vpliven ter inovativen projekt, ki bi zaživel doma in po svetu ter postavil temelje in visoka merila za vsa prihajajoča tekmovanja.

Organizatorji so cilj podprli s svojo vizijo, s katero bi radi ustvarili prve evropske igre, ki spodbujajo vrhunski šport v čudovitem mestu Baku in s tem postavljajo Azerbajdžan na zemljevid sveta kot moderno in dinamično državo.

V tem duhu bodo prve evropske igre Baku 2015 v slogu štirih vrednot: INOVACIJA. ODLIČNOST. ENOTNOST. VPLIV.