Ashton Kutcher v vlogi ustanovitelja Appla Steva Jobsa

Oktobra leta 2011 je za rakom umrl Steve Jobs, ustanovitelj in idejni vodja podjetja Apple, ki je že za časa svojega 56-letnega življenja s svojimi dejanji, idejami in mislimi zgradil o sebi določen mit, malo kontroverznosti in malo genialnosti.

29. 8. 2013

Takoj po njegovi smrti je biografija Steve Jobs postala svetovna uspešnica, zdaj v kinematografe v režiji Joshue Michaela Sterna prihaja še film JOBS.

Filmska biografija računalniškega revolucionarja Steva Jobsa nas popelje na začetek sedemdesetih let, ko mladi Steve predčasno zapusti fakulteto in se s prijatelji posveti izdelavi in izpopolnjevanju računalniških plošč.

Z mladostnim prijateljem Wozom ustvarita prvi osebni računalnik na svetu, toda velike korporacije ga poskušajo ustaviti na vsakem koraku. Zaradi čustvene otopelosti se oddalji od prijateljev in družine, vendar se po letih osebnih preizkušenj vrne na čelo Appla in postane svetovna ikona računalniške revolucije.

Ashton Kutcher igra soustanovitelja podjetja Apple Steva Jobsa, genialnega in strastnega poslovneža, čigar neuklonljiva vizija je zanetila digitalno revolucijo, ta pa je za vedno spremenila tehnologijo in naš način življenja.

Jobs – filmska zgodba ga spremlja med letoma 1971 in 1991 – je odraščal v delavskem predmestju na severu Kalifornije. Potem ko opusti študij na fakulteti Reed, kot še ena od zgubljenih duš tava v iskanju lastne identitete. Obišče Indijo in si obeta razsvetljenja; kot številni iz njegove generacije preizkuša halucinogene droge – a se znajde na poti v pozabo kot tehnik pri izdelovalcu video igric, ki še komaj drži glavo nad vodo.

Ker mu omejenost službe s točno določenim delovnim časom preseda, se poda v trženje majhne računalniške plošče, ki jo je izdelal njegov prijatelj iz otroštva Steve 'Woz' Wozniak (Josh Gad). S prirojenimi tržnimi sposobnostmi in svojim tehnološkim znanjem prepriča lastnika bližnje prodajalne z elektroniko, da naroči 100 kosov izdelka, nato zbere nekaj prijateljev in z njihovo pomočjo naročeno sestavi v garaži svojih staršev. In računalniki Apple so tu!

Z denarjem investitorja Mika Markkule (Dermot Mulroney) se Wozov prototip razvije v prvi osebni računalnik na svetu. Ob Jobsovem nenehnem iskanju izjemnosti in zaničevanju statusa quo Apple svet računalništva počasi obrne na glavo in prisili velikane, kakršen je IBM, da spremenijo smernice in jih poskušajo dohiteti.

A Jobsov zagon in perfekcionizem imata tudi temačno plat: neverjetno nesposoben sočutja za seboj pušča ostanke zavrženih ljubic, prevaranih prijateljev in razočaranih kolegov ...

Ashton o Stevu:

  • "Mislim, da je Jobsa najbolj zanimal cilj, končni izdelek. Kaj si drugi mislijo o njem, ni bila njegova največja skrb. Želel je, da bi tudi ljudje okoli delali z enakim zagonom in entuziazmom kot on, enostavno ni prenesel popolne nepredanosti končnemu cilju."

P.S. Jobs je nekaj let delal za nominalno plačo en dolar letno, s čimer si je zaslužil Guinnessov naslov najslabše 'plačanega šefa uprave'. Res pa je ob tem za uspešno delo dobival nagrade, 90 milijonov dolarjev vredno reaktivno letalo in 30 milijonov delnic podjetja Apple.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri