Arne Hodalič je predstavil nov fotografski priročnik

V Mestnem muzeju Ljubljana se je odvil fotografski dogodek, na katerem je Arne Hodalič predstavil svoj najnovejši in najobsežnejši fotografski priročnik.

9. 1. 2015

Doma in v svetu poznan fotograf je ob svoji prihajajoči 60-letnici sklenil, da je napočil čas za prenos znanja na mlajše fotografe.

Tako so se ob tej priložnosti predstavili tudi trije njegovi študenti, mladi fotografi, Katja Bidovec, Mitja Ličar in Borut Bor Sluga, v katerih je zaznal, da so iz pravega testa in da imajo poleg talenta tudi željo po novih znanjih, predvsem pa so pripravljeni veliko in trdo delati.

Po njegovih besedah je namreč dobra fotografija 99 odstotkov dela in le en odstotek talenta.

V svojem že tretjem fotografskem priročniku je poleg klasičnih tem, kot so globinska ostrina, čas osvetlitve, hitrost zaklopa, pravilo recipročnosti (vzajemnosti) in dinamični razpon, precej pozornosti nameni tudi zlatemu rezu, horizontalni in vertikalni kompoziciji, pravilu tretjin, ozadju, kršenju pravil, odločilnemu trenutku in barvni temperaturi. 

Ob prebiranju priročnika boš izvedela vrsto drobnih trikov, ki jih uporabljajo profesionalci, nehote pa izostrila tudi kritični pogled in estetsko-tehnične vrednote ter merila kaj fotografijo sploh naredi dobro.

V priročniku je v primerjavi s prejšnjima zamenjal skoraj 90 odstotkov vseh fotografij. Ob vsaki je dodal tehnične podatke, kako je bila posneta, pri nekaterih je dodal tudi zgodbo, kako je nastala, kar je lahko v precejšnjo pomoč ljubiteljskim fotografom. Posodobljeno je tudi besedilo.

Po besedah Arneta Hodaliča je priročnik namenjen prav vsem. Zmotno je prepričanje, da je za dobro fotografijo potreben dober fotoaparat. Dobra fotografija nastane v naši glavi, fotoaparat pa je samo podaljšek naših razmišljanj, znanja in izkušenj. Zato je učenje najboljša pot do dobrih fotografij.

TUKAJ lahko prelistaš ogledne strani priročnika!

O avtorju

Arne Hodalič je urednik fotografije pri reviji National Geographic Slovenija in predavatelj za fotoreportažo na FDV (Fakulteta za družbene vede) in VIST (Visoka šola za storitve).

Znan je predvsem po reportažni in dokumentarni fotografiji. Od leta 1990 do 2004 je delal v Parizu in Lausannu kot član nekaterih pomembnejših fotografskih agencij ter organiziral ali se udeležil nekaterih velikih odprav.

Objavlja v najpomembnejših svetovnih časopisih in revijah. Svoje delo je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah.

Je avtor več fotografskih knjig in priročnikov ter soavtor dokumentarnih filmov. Od leta 2006 je urednik fotografije National Geographic Magazine Slovenija. Leta 2008 je prejel priznanje za pomembna umetniška dela s področja fotografije. Več o njem boš našla na spletni strani http://www.arnehodalic.com.