"Estetska kirurgija ni namenjena nečimernim izbrancem”

S priznanima slovenskima kirurgoma smo se pogovarjali o zmotnih prepričanjih, ki jih imamo o estetski kirurgiji, ter njunih napovedih za prihodnost.

"Estetska kirurgija ni namenjena nečimernim izbrancem” (foto: arhiv klinike Zorman-Repež) arhiv klinike Zorman-Repež
31. 3. 2016

Andrej Repež in Peter Zorman (na fotografiji zgoraj) slovita po dosežkih tako na področju estetske kot tudi rekonstruktivne kirurgije.

Pred štirimi leti sta po več kot destletju skupnega dela v operacijskih dvoranah doma in po svetu uresničila željo o moderni, intimni kliniki z najvišjimi merili strokovnosti.

Ustanovila sta kliniko Zorman-Repež, kjer ob vračanju naravnega in ustvarjanju lepega živita svoje sanje in izpolnjujeta sanje drugih. 

Za vama je kar nekaj let kirurške prakse in številnih posegov, je med njimi kakšen, ki še posebej izstopa? Na katerega sta še posebej ponosna?

V najinih očeh je poseg uspešen, če je izpolnjen najpomembnejši končni cilj – zadovoljstvo pacienta. Na vse take, pa naj bodo to velike rekonstruktivne operacije ali drobni estetski posegi, sva ponosna. S tehničnega vidika je morda na področju mikrokirugije vredno izpostaviti prenos delujoče mišice s stegna za obnovo gibljivosti komolca po hudih poškodbah živcev v vratu. V estetski kirurgiji pa dvig obraza s kratko brazgotino in minimalnim okrevanjem.

Če je nekoč facelift veljal za obsežno operacijo z dolgotrajnim okrevanjem, danes poseg pri katerem dvignemo in preoblikujemo globoke strukture obraza in vratu lahko opravimo v slabih dveh urah in po tednu ali dveh pacienti lahko nadaljujejo z normalnim življenjem. Poleg tega je boljše razumevanje procesov staranja vodilo k napredku v kirurškem pristopu, ki temelji na obnovi prostornine in zagotavlja naravnejše in trajnejše rezultate.Peter

Katero je po vajinem mnenju še vedno najbolj zgrešeno prepričanje, ki ga imamo o lepotni kirurgiji?

Nasprotno splošnemu prepričanju, da je estetska kirurgija namenjena nečimernim izbrancem, se za estetske operacije odločajo popolnoma 'običajni' ljudje vseh poklicev in tudi socialnih ravni. Ljudje kot ste vi ali midva.

Do kirurga človeka pripelje močna želja popravit nekaj, kar ga bremeni vsakič, ko se vidi v ogledalu, hoče obleči priljubljen kos oblačila ali vidi svojo fotografijo iz zoprnega kota. Kakorkoli, na srečo se tudi v Sloveniji stvari obračajo na bolje in tovrstni tabuji počasi tonejo v pozabo.

V medijih večinoma prebiramo o lepotnih posegih, kakršni so povečanje prsi, ustnic, dvig zadnjice, a področje posegov je precej širše. Katerih posegov je tudi veliko, a o njih bolj malo (premalo) slišimo, pa bi morali?

Predvsem se o mnogih govori in piše preveč, zato ljudje v poplavi oglaševalskih domislic včasih težko najdejo pravo pot. Zelo malo se denimo zasledimo o korekciji vek, pa čeprav je to z velikim naskokom že leta najpogostejši kirurški poseg na obrazu.

Tudi o povečanju dojk s silikonskimi vsadki je napisanega veliko, a vedno pogosteje dojke povečujemo z maščobo, ki jo ob preoblikovanju postave odstranimo z najbolj 'občutljivih' mest. Morda je vredno omeniti tudi korekcijo ginekomastije pri moških, katerih prsni koš zaradi prevelikih dojk izgleda ženstveno.

Kateri je zadnji veliki dosežek na področju lepotne kirurgije (pri nas ali v svetu), ki je pomenil velik korak naprej?

repezPredvsem v zadnjem desetletju je postal prenos maščobe (lipofiling) zelo pomembno orodje tako v rekonstruktivni kot estetski kirurgiji. S prenosom maščobe lahko nadomeščamo ali dodajamo prostornino različnim delom telesa, od ustnic do zadnjice. Pogosto se pri lipofilingu omenjajo tudi matične celice.

Te se v velikih količinah nahajajo v maščobnem (in drugih) tkivih. Oglašujejo se metode, ki matične celice uporabljajo za marketinški magnet, čeprav so dokazi o njihovi učinkovitosti v estetski kirurgiji na trhlih temeljih. Razna vbrizgavanja plazme obogatene s trombociti so s tega stališča nekoliko sporna, če se izraziva blago.

Na vaši kliniki ste pred kratkim predstavili najnaprednejšo napravo, ki pacientom omogoča dejansko predstavitev pričakovanega rezultata predvidenega estetskega posega. Kakšni so prvi odzivi pacientov na to napravo?

Pričakovano dobri, saj 3D simulacija o predvidenem rezultatu pove veliko več, kot je moč opisati z besedami. Veliko prednost denimo vidimo predvsem pri izbiri vsadkov za povečanje dojk, kjer simulacijo končnega rezultata lahko opravimo z izbiro vsadkov različnih oblik in dimenzij. Podobne simulacije so obstajale že prej, vendar niso imele prave vrednosti, saj niso bile tehnično tako dovršene, da bi omogočale kaj več kot igračkanje z aplikacijo na mobilnem telefonu.

Kaj lepotno kirurgijo čaka v prihodnosti (mogoče vesta za kakšno revolucionarno novost, ki prihaja na tržišče) in kako jo vidita vidva?

Življenska doba se podaljšuje in če je prav ali ne, se ljudje vse bolj nagibajo k aktivnemu pomlajevanju. Povsem možno je, da bo čez nekaj desetletij izjema tisti, ki ne bo poskrbel za svoj videz, pa s kakršnikolimi tehnikami, ki bodo takrat na voljo.

Revolucionarnih novosti na področju esteske kirurgije ne pričakujeva. V zvezi s staranjem in pomlajevanjem je razvoj usmerjen bolj v procese na celični ravni in molekularno biologijo.

V bližnji prihodnosti se bo s sodobno tehnologijo izboljšala podpora pri načrtovanju posegov, razvili bodo nove izpopolnjene materiale, kirurgi pa bomo poskušali izboljšati rezultate z manj invazivnimi tehnikami.

Obenem bo vse večji tudi nabor marketinško zanimivih, a neprizkušenih metod na katere bodo morali biti uporabniki še posebno pozorni.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri