Anamarija o mladih in volitvah: Moje mnenje šteje!

Vsi se že nekaj časa pritožujejo nad nizko volilno udeležbo na nedavnih volitvah, a število državljanov, ki se odločijo iti na volišče in oddati svoj glas, vztrajno pada. Tokrat bom svojo srečo poskusila sama in te poskusila pripraviti do tega, da se naslednjič spraviš na volitve, vržeš listek v škatlo in pogumno zastopaš svoje mnenje.

Anamarija o mladih in volitvah: Moje mnenje šteje! (foto: shutterstock (Cosmo)) shutterstock (Cosmo)
8. 7. 2014

Mladi, še posebno punce, v resnici zelo malo vemo o politiki. Sklepam po sebi, po svojih prijateljih in po splošnem vtisu, ki sem ga dobila od lastne generacije. Kljub naši nevednosti sistem seveda sovražimo, o razlogih za to pa smo trdno prepričani. Ne spomnim se časov, ko so bili ljudje zadovoljni s svojo vlado, državo in sistemom. Takšnega sveta ni. Čeprav nam gre vse na živce, pa čeprav včasih brez razloga, ne poznamo nobene boljše rešitve ali alternative obstoječe situacije. In tukaj se konča. Ne greš na volitve, ker tako ali tako ni upanja za spremembe, ker si le ena med dvema milijonoma, ker ne poznaš kandidatov, ker tudi če bi jih, zagotovo nobeden med njimi ni pošten, in ker je država itak eno veliko razočaranje. Naj te spomnim, da država vključuje tudi tebe. Država ni 20 tisoč kvadratnih kilometrov zemlje v obliki kokoši. Država smo mi, kar posledično pomeni, da smo mi tisto razočaranje, obup, groza, s*anje, ali kakorkoli si že rečemo.

Ne bodi pasivna

Če ne voliš, s tem ne izražaš svojega protesta proti volitvam ali izboru kandidatov, ampak podpiraš neiskanje novih možnosti. Nobenega smisla nima ustvarjanje novih režimov, sprememb in strank, ki bi služile volji pasivnih državljanov, če ti ne bodo odšli na volišče.

Tvoj privilegij in pravica

Morda te politika res ne zanima, in to je povsem normalno, ampak ljudje so za to, da ti lahko danes obkrožiš svojo izbiro na listu papirja, žrtvovali svoja življenja. Ljudje v preteklosti so umrli za tvojo volilno pravico! Imaš pravico, za katero se ti ni treba boriti in ki se zdi povsem samoumevna. Ob tem imaš tudi pravico, da se tej pravici odpoveš, a posledično nimaš pravice, da zahtevaš spremembe in nove pravice. Kajti, kako lahko razmišljaš o tem, da bi karkoli spremenila, če zanemariš tisti edini način, s katerim lahko minimalno pripomoreš k spremembam?

Nimaš mnenja? Ustvari ga!

Ne silim te, a močno priporočam. Mnenje o tvoji najboljši prijateljici in o tem, kje se najbolje je, je zate gotovo zelo pomembno, politično mnenje pa ima še večjo moč, saj posredno vpliva na tvojo prihodnost in prihodnost drugih ljudi. Mnenje je prostor med znanjem in nevednostjo in s tem upanje za boljši svet. In če tvoje mnenje ni enako kot večinsko, se ne boj. Pred stoletji je mnenje o tem, da je Zemlja ravna ploskev, prevladovalo med ljudmi in se sčasoma izkazalo kot popolnoma napačno. Edino mnenje, ki šteje, je tvoje lastno, in če ga nimaš, utegne biti to nevarno. To velja za vsa mnenja, ne zgolj politična.

Ne pravim, da se moraš pretvarjati, da ti je mar, a verjamem, da ti je, pa čeprav se tega ne zavedaš. Pozanimaj se, poduči se, bodi radovedna, sprašuj, opazuj in sestavi svoje lastno mnenje, nato pa odločaj. Ne čakaj na dan, ko se bo prikazala volilna možnost, ki ti je pisana na kožo, kajti ko bo ta dan prišel, bo morda že prepozno. V rokah imaš moč, da se odločaš zase in ne pustiš drugim, da to počnejo namesto tebe. Izkoristi jo.

Besedilo: Anamarija Lukovac, fotografije: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri