Ana Karenina: Ko ženska prevara moža ...

Slavni družbeno-kritični roman Leva Tolstoja je dobil že 13. filmsko adaptacijo v režiji Joa Wrighta, ustvarjalca oskarjevskih dram Pokora ter Prevzetnost in pristranost.

16. 1. 2013

Skupaj s scenaristom in dramatikom Tomom Stoppardom sta angažirala zvezdniško igralsko zasedbo: nesrečno Ano igra Keira Knightley, Jude Law je njen prevaran mož, Aaron Taylor-Johnson njen ljubimec Vronski.

Ano Karenino je režiser Joe Wright posnel po svetovno znanem Tolstojevem romanu. Silovita drama o ljubezni in strasti, kompromisu in prešuštvu, družbenih normah in samouresničitvi je postavljena v rusko visoko družbo v čas ob koncu 19. stoletja.

Brezčasna zgodba o ljubezni

Rusko cesarstvo začnejo preplavljati številne ideje o novi družbeni ureditvi, toda plemstvo ostaja zaprto v svojem svetu spletk, prevar in ljubezenskih škandalov. Ana, žena vplivnega, a odtujenega ministra se zagleda v postavnega konjeniškega častnika in ne traja dolgo, da iz njune afere vzklije usodna ljubezen. Ko se ji odreče prevarani mož, Ano izključijo iz visoke družbe, kar povzroči niz neustavljivo pogubnih posledic.

Brezčasna zgodba raziskuje zmožnost za ljubezen, ki preveva človeška srca, hkrati pa osvetljuje razkošno družbo carske Rusije.

Smo v letu 1874. Živahna lepotica Ana Karenina ima vse, kar bi si lahko želele njene sodobnice. Je žena visokega vladnega uradnika Karenina, ki mu je rodila sina, njen položaj v sanktpeterburški družbi skoraj ne bi mogel biti višji. Odpravi se v Moskvo, da bi nezvestemu bratu Oblonskemu pomagala rešiti zakon z Dolly. Na poti Ana spozna grofico Vronsko, ki jo na postaji pričaka njen sin, sijajni konjeniški častnik Vronski. Med Ano in Vronskim preskoči iskrica, ki je ni mogoče prezreti.

Ana pobegne domov v Sankt Peterburg, vendar ji Vronski sledi. Doma poskuša spet zaživeti običajno družinsko življenje, vendar neprestano misli na Vronskega. Sledi strastno razmerje, ki povzroči škandal v sanktpeterburški družbi. Karenin je prisiljen ženi postaviti ultimat. Ana poskuša najti srečo, njene odločitve pa prebijejo lažni sijaj z videzom obsedene družbe in imajo romantične ter tragične posledice, ki dramatično spremenijo življenje njej in vsem okrog nje.

Gledališče na filmu

Joe Wright ni hotel posneti še ene klasične adaptacije Ane Karenine s snemanjem na ruskih lokacijah ali v britanskih dvorcih.

Dva meseca pred začetkom snemanja je sprejel drzno odločitev in se te epske ljubezenske zgodbe lotil bolj gledališko. Wright je sklenil, da bo dogajanje potekalo v čudovitem, propadajočem gledališču, ki bi bilo vseprisotno in bi delovalo kot prispodoba takratne ruske družbe, ki je bila znotraj gnila, navzven pa sijajna.

Ana Karenina