Aktualne novičke iz sveta zdravja in odnosov

Mediji nas dnevno zasipavajo z najnovejšimi dognanji iz sveta raziskav, zdravja in odnosov. V nadaljevanju preveri, če si bila že seznanjena z enimi od naslednjih novosti ...

19. 1. 2014

Mini miks zadnjih novosti ...

S seksom nad kalorije

Vroče igrice v spalnici so enako učinkovite kot treniranje v telovadnicah, trdijo kanadski znanstveniki iz univerze v Quebecu. Ena ura predigre in seksa porabi le malo manj kalorij kot polurni zmerni tek, piše britanski Daily Mail. Ženske med seksom porabijo 3,1 kalorije na minuto, med tekom pa porabijo 7,1 kalorije. Moški seveda porabijo še več, celo 4,2 kalorije na minuto. Med določenimi deli seksa pa so porabili celo več kot med enakomernim tekom na treku ali v naravi.

Kokice so zdrave

Čeprav imajo kokice sloves slabe hrane, so na ameriški univerzi Scranton ugotovili, da so lahko ob primerni pripravi tudi zelo močni antioksidant, saj vsebujejo več antioksidanta polifenola kot na primer jabolka in grozdje. In naj vas nikar ne motijo lupinice, ki se vam zataknejo za zobe, saj vsebujejo veliko vlaknin, koristnih tudi za dobro delo prebavnih organov.

Nežna glasba za radodarnost

Predvajanje melodij nežne, klasične glasbe v restavracijah in hotelih vpliva na zapravljanje gostov, medtem ko jih pop glasba pogosto odžene. Raziskovalci z Univerze Leicester so preučevali učinke, ki jih ima tiha, nežna – klasična in pop glasba na zapravljanje ljudi. Ugotovili so, da nežne melodije naredijo ljudi bolj radodarne. Tudi James Davis, eden izmed lastnikov verige restavracij Softleys, v katerih so izvedli študijo, je prepričan, da predvsem zvrst glasbe vpliva na razpoloženje ljudi. Presenečen je le nad ugotovitvami, v kolikšni meri vpliva glasba na ustvarjanje vzdušja v restavraciji.

Nove smernice o sladkorju

Po novih smernicah svetovne zdravstvene organizacije bi morali odrasli za polovico zmanjšati vnos sladkorja. Do zdaj je bila dovoljena meja 10 žličk dnevno, no, po novem strokovnjaki priporočajo le pet malih žličk dnevno. Sladkor je nevaren za debelost, diabetes, srčni infarkt, pojav kariesa in celo za rakave tvorbe. Nekatere raziskave celo pravijo, da sladkor ustvarja tako odvisnost kot droge, zato si vsi, ki imajo radi sladko, želijo čedalje več. Če bodo nove smernice obveljale, se jim bo morala prilagoditi tudi živilska industrija in zmanjšati količino sladkorja v hrani.

Čudež vitamina E

Število obolelih za Alzheimerjevo boleznijo čedalje bolj narašča, tudi zaradi staranja prebivalstva. Čeprav se veliko znanstvenikov intenzivno ukvarja z odkrivanjem novih zdravil, ni prav velikega napredka, da bi znal človek zaustaviti to težko bolezen. No, a vsaka pomoč je dobrodošla. Na medicinski fakulteti v New Yorku so ugotovili, da alfa tokoferol, ena od oblik vitamina E in močan antioksidant, lahko upočasni funkcionalno propadanje, ki je ena od lastnosti alzheimerja. Vitamin E je zelo poceni in ga lahko kupite v vsaki lekarni. Če bo vsaj malo upočasnil izgubo spomina, ste že veliko naredili.