Akcije društva Ženske svetovalnice proti nasilju nad ženskami

Organizacija združenih narodov je 25. november proglasila za Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, v okviru Mednarodnih dni boja proti nasilju nad ženskami bodo zato tudi v Sloveniji potekale akcije društva Ženske svetovalnice.

Akcije društva Ženske svetovalnice proti nasilju nad ženskami (foto: shutterstock) shutterstock
19. 11. 2012

Dnevi akcij proti nasilju nad ženskami se bodo sicer zvrstile od 25. 11. - 10. 12. 2012, društvo Ženska svetovalnica pa bo prvo akcijo ozaveščanja izvedla že v soboto 24. novembra v City Parku (BTC), kjer bodo skupaj z športniki ozaveščale povabljene in udeležence o pereči tematiki nasilja. Našla jih boš v spodnji etaži City Parka med 11. in 15. uro.

V akciji bomo s skupnimi močmi razblinili stereotipe o nasilju in sprejeli svoj delež odgovornosti za družbo brez nasilja. Kot odgovorni člani družbe se bomo zavezali, da nasilja ne bomo povzročali in se naučili ob nasilju pravilno ukrepati.

Nasilje je družben problem!

Izjava za javnost ob bližajočem se 25. novembru, svetovnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami:

"Nasilje je družben problem. Čeprav do nasilja večinoma prihaja v družini, to ni oseben temveč družbeni problem, ki temelji na neenaki porazdelitvi moči med spoloma. Zato je pomembno, kako družba na nasilje reagira. Vse prevečkrat se zgodi, da ko se nasilje dogaja pogledamo stran, ker se bojimo posledic, ki bi jih lahko imeli, ko bi se opredelili  proti nasilju. Največkrat si rečemo, da to ni naš problem, da so zato pristojne socialne službe in da verjetno že ni tako hudo, saj če bi bilo, bi ženska, ki doživlja nasilje že odšla. Tako se obranimo z racionalizacijo in minimiziramo težavo, ki se sama po sebi ne razreši, in tako ne prevzamemo odgovornosti zanjo. Vprašajmo se, kakšno sporočilo dajemo, ko pustimo, da se nasilje dogaja okoli nas. Kaj sporočamo, ko pogledamo stran in se pretvarjamo, da nismo ničesar videli? Sporočamo, da je nasilje dopustno in da tisti, ki nasilje povzroča lahko to počne še naprej brez posledic. Ali bi pogledali stran tudi, če bi se nasilje dogajalo vaši sestri, mami ali prijateljici? Nasilje je tudi naša težava, saj če želimo živeti v odgovorni družbi, si tega ne moremo več privoščiti. Vsak posameznik prispeva svoj delež k družbi. Zato društvo Ženska svetovalnica poziva k ničelni toleranci nasilja. Za družbo smo odgovorni vsi in kakšen bo naš prispevek v družbi je odvisno od vsakega posebej. Odločimo se danes, da je nasilje nesprejemljivo in se naučimo pravilno postopati."

Dnevi akcij proti nasilju nad ženskami so del svetovne kampanje za človekove pravice žensk.

P.S.

Društvo Ženska svetovalnica je strokovna, humanitarna in nepridobitna organizacija, ki deluje v javnem interesu na področju socialnega varstva že od leta 1994. Bori se proti vsem oblikam diskriminacije ter drugim pojavnim oblikam kršitev človekovih pravic in dostojanstva, posebej pa se zavzema za pravice žensk in otrok. Pod okriljem društva delujejo trije programi. Krizni center za ženske in otroke, žrtve nasilja, ki deluje od leta 2005, kot prvi v Sloveniji, Psihosocialna pomoč ženskam žrtvam nasilja in Pomoč pri motnjah hranjenja.