Akcija velja: Ustavimo testiranje botoksa na živalih!

22. 7. 2013
Akcija velja: Ustavimo testiranje botoksa na živalih!

ECEAE, Evropska koalicija za odpravo testiranj na živalih, julija predstavlja kampanjo 'Ustavimo testiranje botoksa na živalih'.

Prostovoljci Društva za zaščito živali Ljubljana bodo v ponedeljek, 22. 7., v središču Ljubljane postavili informativno stojnico.

Namen kampanje 'Ustavimo testiranje botoksa na živalih' je:

  • ozaveščati javnosti o grozovitih poskusih na živalih,
  • pozvati proizvajalce k uporabi živalim prijaznih metod namesto testiranja na miših,
  • umakniti testiranje na miših iz evropske regulative.

Izraz botoks se je v javnosti uveljavil kot vsesplošen izraz za metodo, pri kateri z injiciranjem bakterijskega toksina butolina zgladimo ali odpravimo gube. Toksin botulin proizvaja bakterija Clostridium botulinum in je najmočnejši strup, kar jih trenutno poznamo.

Toksin je lahko zelo nevaren strup, zaradi česar ga je, ko se uporablja kot zdravilo za ljudi, treba močno razredčiti. Vendar pa lahko proizvodni proces povzroči razlike v njegovi učinkovitosti, kar pomeni, da mora biti vsaka serija testirana.

Ustaljeni postopek testiranja je tipičen test LD50. Skupini miši vbrizgajo različne doze botoksa v trebuh, kar povzroči neznosno bolečino in trpljenje testiranih živali. Pojavijo se paraliza, okrnjen vid in respiratorna stiska. Po treh ali štirih dneh trpljenja živali umrejo zaradi zadušitve. Za testiranje posamezne serije je potrebno približno 100 miši.

Zaradi nenehne povečane porabe botoksa se bo zviševalo tudi število poginulih laboratorijskih živali. Iz tega razloga bi morali pri testiranju botoksa proizvajalci razmisliti o uporabi ene izmed številnih alternativ, ki že obstajajo na trgu.

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec