8 čudovitih stvari, ki jih moraš videti in doživeti v Sloveniji (super ideja za izlet)

Naša novinarka je pred kratkim s skupino punc obiskala Prekmurje in preverila, kaj vse si je tam vredno ogledati. To je njena fantastična izkušnja!

8 čudovitih stvari, ki jih moraš videti in doživeti v Sloveniji (super ideja za izlet) (foto: Ajda Hovnik Plešej) Ajda Hovnik Plešej
9. 4. 2017

Prekmurje. Si na prvi pogled zamahnila z roko in ob tem dejala, pa kaj še? A če bi vedela, kako sproščujoče lahko nate deluje črna termo-mineralna voda, kako okusna je prekmurska hrana, da lahko le redkokje doživiš tako pristno naravo in ljudi, ti bi kmalu postalo jasno, da je odkrivanje skritih kotičkov Prekmurja, še kako dobra ideja.

To je 8 čudovitih stvari, ki jih moraš videti v Prekmurju:

1. Rezerviraj prenovljeni hotel Ajda, ki sledi zgodbi o ajdi!

Že prvi stik s prijaznim osebjem nam je dal vedeti, da tu vedo, kako se ravna z gosti. Nemudoma so poskrbeli za vse potrebno – naše avtomobile so parkirali v garažo, poskrbeli za prtljago in hitro uredili prijavo.

Najprej moram omeniti čudovito sobo, v kateri sem bivala. V njej sem se počutila kot doma. Ob prihodu so me barvni odtenki ajde pomirili, dušo in telo pa sem na kratkem popoldanskem počitku spočila s pitjem zeliščnega čaja z eko-socialne kmetije Korenika in z vzglavniki iz ajdovih luščin (te veljajo za naravni antioksidant, so izjemno prožne, se popolnoma prilagodijo telesu in omogočajo mikromasažo).

Hotel Ajda

2. Podeželska Čokoladnica Passero

Komaj sem čakala na obisk Čokoladnice Passero, ki bogati staro domačijo z novo zgodbo. Ta je zapisana v božanskih čokoladnih tablicah in pralinejih. Kakovostno čokolado, skrbno pridelane domače sestavine in domišljijo tu mešajo s strastjo in veliko mero ljubezni. Iz nje je stkana tudi zgodba o nastanku čokoladnice.

Čokoladnica Passero

"Nekoč je mladi gospodar Tomaž za svojo ljubljeno Jasmino ustvaril slastne čokoladne poljube," so povedali. Pozornost ni vnela le njene strasti, ampak tudi strast do izdelovanja čokolade. Nujno moraš poskusiti njihovo belo čokolado z makom in limono, ki jo lahko naročiš tudi TUKAJ.

Čokoladnica Passero

3. Tibetanske vaje pomlajevanja

Pokušnji najokusnejše čokolade pod soncem je sledilo pet gibalnih vaj za zdravje, energijo in osebnostno moč, ki jim mnogi pripisujejo čudežen učinek pomlajevanja. Ob umirjenem izvajanju posebne oblike joge smo se zabavale in poživile telo. Doživele smo (pazi to, sliši se nekoliko čudno, a popolnoma drži) dihanje kot čisti užitek. Vadba je zanetila ogenj v telesu in umu ter pognala energijo skozi čakre.

4. Potem pa skok v bazene Hotela Termal!

Kot otroci, ki si najbolj želijo kopanja, ko pridejo v terme, smo tudi me skočile v bazen. Čisti užitek v prenovljenem bazenskem kompleksu hotela Termal s kristalno terapijo in z bazeni s črno termo-mineralno vodo – kopanje v naftni kopeli me je zaradi toplote prijetno sprostilo in odplastilo stres dela pred ležernim koncem tedna, moja koža pa je bila zaradi črnega zlata (kot pravijo črni vodi v Prekmurju) svilnato gladka in voljna.

Hotel Termal

Po kopanju je sledila večerja po prekmursko – napolnjeni krožniki samih prekmurskih dobrot (gibanica, tradicionalno sušene lokalne mesnine, izdelki iz ekoloških žit, lokalno sadje in zelenjava, …) z okusi in vonji, ki mi bodo za vedno ostali v spominu. Najbolj od vsega pa se mi je v spomin vtisnila prekmurska strjenka - lokalna sladica s prihidom inovativnosti, Locata Pannonia.

Locata Pannonia

Čeprav je bilo za en dan doživetij več kot dovolj, sem že komaj čakala naslednji dan, ko je bil na vrsti obisk Tropskega vrta podjetja Ocean Orchids.

5. Pokukaj v največji proizvodni rastlinjak orhidej v tem delu Evrope!

Imaš rada orhideje? Sama si vsake toliko časa privoščim kakšno, da v stanovanje vnesem malce več življenja. No, in točno to sem storila tudi tokrat, ko smo z dekleti obiskale in od blizu doživele in spoznale košček tropskega sveta v Dobrovniku.

Tropski vrt

Najprej smo se sprehodile in uživale med več kot 350 različnimi vrstami bolj ali manj znanih rastlin, kot so bananovci, papaja, mango, ananas, kakavovec, … Nato pa smo si ogledale največjo proizvodnjo orhidej v tem delu Evrope. Si predstavljaš, letno tu proizvedejo okoli 2 milijona orhidej. Noro, kajne?

Tropski vrt

6. Sprehod po Murski Soboti in raziskovanje kulturnih znamenitost

Prekmurje z vedno bolj razvijajočim se mestnim središčem ponuja ogled cerkva, gradu in drugih kulturnih znamenitosti. No, če te zgodovina vsaj malo zanima ...  Če pa niti malo nisi tip za te reči, ti priporočam obisk Hranilnice prekmurskih dobrot z degustacijo buč in bučnega olja.

Hranilnica prekmurskih dobrot

V simpatični butični prodajalni boš zagotovo našla kakšno malenkost, ki jo boš ob odhodu domov želela odnesti s tega dela Slovenije. Pohajanje zaključi s sprehodom skozi mestni park.

Če pa boš imela nekaj sreče, pa lahko srečaš tudi Ferija Lainščka, ki ti bo z veseljem in mimogrede zrecitiral eno svojih pesmi z močnim sporočilom. Ja, me smo imele to srečo.

Feri Lainšček

7. Vulkanija

Naš konec tedna se je končeval ... Med povratkom domov smo parkirale naše 'stajliš' Mini avtomobile, ki smo si jih za 'ženski vikend' izposodile v Mini Salonu BTC, in naredile postanek v doživljajskem parku Vulkanija, v središču vasi Grad na Goričkem. Tu smo doživele izbruh zadnjega vulkana pri nas in v geološkem muzeju spoznale zanimivosti o vulkanih in geoloških značilnosti našega planeta in Goričkega.  

Vulkanija

8. Okušanje vin Jeruzalem Ormož z najlepšim razgledom

Čisto za konec pa smo obiskale še Prlekijo, kjer nas je pozdravila čudovita narava z dih jemajočimi razgledi, lesene, s slamo krite vinske kleti in zidanice, in gostoljubni domačini, ki so nam ponudili božansko dobro vino. Z vodeno degustacijo vin v zidanici Malek smo doživele pravo vinsko izkušnjo. Skoraj bi ostale kar tam.

Zidanica Malek

S sončnim zahodom v objemu vinogradov se je zaključilo naše čudovito raziskovanje Prekmurja in delčka Prlekije, ki je preseglo vsa moja pričakovanja.

Zidanica Malek

Če si želiš oddiha in odmika v družbi prijateljic ali s partnerjem tudi ti, obvezno pošlji povpraševanje v Moravske Toplice.

S svojo ponudbo, verjemi, te zagotovo ne bodo razočarali.

Napisala: Ajda Hovnik Plešej, novinarka
Fotografije: Maja Fister in promocijsko gradivo

Preberi še: Tako čudovito se lahko razvajata na naši Obali (priporočilo iz prve roke naše novinarke)

Priporočamo tudi: Postani kraljica svojega časa in uresniči vse življenjske želje! (nasveti strokovnjakinje)