67 odstotkov Evropejcev meni, da njihov glas v EU ne šteje!

Evropska unija je z Lizbonsko pogodbo naredila odločen, a po mnenju strokovnjakov in Unije same žal ne povsem uspešen korak h krepitvi evropske demokracije. V raziskavi, ki jo je letos opravila Evropska komisija, je namreč kar 60 odstotkov Evropejcev (63 odstotkov Slovencev) na vprašanje, ali zaupa Uniji, odgovorilo z ,ne', 67 odstotkov pa jih je mnenja, da njihov glas v EU ne šteje.

67 odstotkov Evropejcev meni, da njihov glas v EU ne šteje! (foto: profimedia) profimedia
6. 11. 2013

Pravi test demokracije in zaupanja državljanov Evropsko unijo čaka že maja naslednje leto, ko bomo državljani volili poslance, ki nas bodo v naslednjem mandatu zastopali v Evropskem parlamentu. Volitve 2014 bodo v marsičem prelomne.

Evropska unija upa, da bo zaradi pomembnih odločitev, ki so pred njo, na volišča prišlo več državljanov, poleg tega pa bo imel parlament po uveljavitvi Lizbonske pogodbe večjo vlogo pri imenovanju predsednika Evropske komisije.

Na kakšen način bodo države članice skupaj z institucijami Evropske unije povrnile zaupanje državljanov, kako bodo nadgradile sistem politične participacije, da se bo glas vsakega državljana dejansko slišal in upošteval v nacionalnih in evropskih institucijah, kakšno vlogo naj imata pri tem nacionalni in Evropski parlament ter kako lahko bolje sodelujeta, kako lahko k zmanjševanju demokratičnega deficita pripomorejo civilnodružbena gibanja pri snovanju nadaljnjih korakov, so samo nekatere izmed tem, ki jih bodo obravnavali na četrtem dogodku v nizu razprav ,Več Evrope – več Slovenije', ki bodo v naslednjih mesecih potekale po vsej Sloveniji.

Več Evrope – več Slovenije

Lokacija, datum in ura posveta

Kje: Državni zbor Republike Slovenije, Šubičeva ulica 4, 1102 Ljubljana

Kdaj: 8. november 2013 od 10. ure dalje

Info: Udeležba na dogodku je prezplačna, a zahteva predprijavo. Več o tem na spletni povezavi Demokratična legitimnost.

Sodeluj: Vprašanja, mnenja in predloge glede vsebine posveta lahko sporočiš na strani www.eu-si.info, Twitterju in Facebooku. Interaktivni video prenos javne razprave bo potekal prek spletne povezave Video-prenos.