50 let od zaprtja zapora Alcatraz

Ko so leta 1769 v zaliv pripluli prvi španski osvajalci, je na otoku Alcatraz v zalivu San Francisca živelo približno 10 tisoč Indijancev.

30. 3. 2013

Za časa zlate mrzlice, okoli leta 1850, se je v zaliv naselilo ogromno ljudi. Na otoku je vojska leta 1859 zgradila trdnjavo, ki je med ameriško državljansko vojno (1861–1865) postala tudi zapor. Vojska je dokončno zapustila otok leta 1933.

Alcatraz kot strogo varovani zapor

AlcatrazAlcatraz je leta 1932 postal civilni zapor in kmalu tudi zelo slaven in zloglasen.

Postal je prvi zapor v ZDA z maksimalno varnostjo (imenovano super max) saj so v njem prestajali kazen najtežji primeri (morilci, psihopati, gangsterji), kot tudi tisti, ki so povzročali težave v drugih zaporih. Zaporniki so bili razdeljeni na tri razrede (po teži zločina) in so se razlikovali po privilegijih. V povprečju je bilo na Alcatrazu zaprtih približno 260 zapornikov (največ 302). Kapacitete zapora niso bile nikoli v celoti zapolnjene. Na otoku je živelo tudi 300 civilistov, večinoma družine paznikov.

Po 30 letih postane muzej!

Zapor so leta 1963, po slabih 30 letih delovanja, zaradi visokih stroškov zaprli. Zadnje zapornike so 21. marca premestili v nov, najbolj strogo varovan zapor v Marion, Illinois.

Otok so po zaprtju začeli obiskovati indijanski politični aktivisti.

20. novembra 1969 so Indijanci različnih plemen okupirali otok in se na njem naselili ter ga proglasili za indijansko ozemlje. Na otoku so načrtovali zgraditi ekološki, šolski in kulturni center. Vztrajali so 18 mesecev, navkljub nasprotovanju ameriške vlade. Policija je Indijance pregnala z otoka junija 1971.

Leta 1972 je vlada območje otoka proglasila za del narodnega rekreacijskega parka Golden Gate, ki je največji obalni tovrstni park v ZDA.

Prvi obiskovalci so stopili na Alcatraz oktobra 1973.

Zanimivosti o zloglasnem zaporu na mitskem otoku:

  • Otok je velik 8,9 hektara. Za lažjo predstavo velikosti: približno 600 x 150 metrov. Otok danes najpogosteje kličejo pod vzdevkom The Rock (Skala)
  • Prvi, ki je dokumentiral otok, je bil Juan Manuel de Ayala, leta 1775, ki je kartografiral celotni zaliv San Francisca. Otok je poimenoval La Isla de los Alcatraces', kar v prevodu pomeni Otok pelikanov. Alcatraz je stara španska beseda za pelikana in je najverjetneje izposojena iz arabske besede القطرس al-qatrās in pomeni morski orel.
  • V obdobju zlate mrzlice (1848–1855) je na stotine ladij priplulo v zaliv San Francisca. Na otoku so leta 1854 zgradili prvi svetilnik na zahodni obali ZDA.
  • Slavni zaporniki na Skali: najzloglasnejši gangsterski 'boss' Al Capone, gangster, znan po svoji brzostrelki Thompson, George Machine Gun Kelly, črni mafijec Bumpy Johnson, portoriški anarhist Rafael Cancel Miranda, pripadnik židovske mafije Mickey Cohen ...
  • Danes najbolj strogo varovan zapor (super max) v ZDA je pri mestu Florence v Koloradu. Njegovo neuradno ime je Alcatraz of the Rockies (Rockies je znano smučarsko gorovje) ali pa tudi kar The Rock of the Rockies (dobesedni prevod: Skala v skalovju).
  • Vsako leto otok obišče več kot 1,3 milijona turistov in je poleg mostu Golden Gate in Kitajske četrti največja znamenitost San Francisca. Na otoku se odvijajo tudi različne prireditve. Leta 2011 je na košarkarskem tekmovanju Red Bull King of the Rock v igri ena na ena odlično igral tudi Slovenec iz Trbovelj Gašper Ovnik.
  • Prve rože na otoku so zasadile žene vojakov (zemljo so morali pripeljati), ki so službovali na otoku. Pozneje so tradicijo nadaljevale žene stražarjev na Alcatrazu kot tudi zaporniki. Čeprav rož po zaprtju zapora dolgo ni nihče negoval, se je veliko vrst ohranilo. Od leta 2003 ponovno urejajo vrtove, ki so čudovit kontrast jetniškim stavbam na otoku.
  • Alcatraz se pojavlja v številnih filmih. Najbolj znani so Birdman of Alcatraz (1962) z Burtom Lancasterjem, Pobeg iz Alcatraza (1972) s Clintom Eastwoodom ter The Rock (1996) s Seanom Conneryjem in Nicholasom Cageem.

Povzeto po pisanju revije Lisa, katere vsebine lahko prebiraš tudi na portalu www.lisa.si ali pa jo spremljaš na facebook skupini Lisa.