5 razlogov, zakaj moraš poslušati skupino Čedahuči

Kljub temu, da zasedba sicer obstaja že dve leti, menimo, da jo še vedno pozna premalo ljudi. Če si med njimi, je skrajni čas, da jo spoznaš.

5 razlogov, zakaj moraš poslušati skupino Čedahuči (foto: Jana Šnuderl (JS Oblikovanje)) Jana Šnuderl (JS Oblikovanje)
19. 4. 2015

1 Gre za eno najbolj romantičnih slovenskih zasedb v tem trenutku.

Za začetek bo najbolje, da jim prisluhneš.

Predlagamo skladbo Tišina: 

Mimogrede, videospot za skladbo Tišina je nastal v sodelovanju z animatorjem Luko Bajtom, deležen pa je bil tudi odličnega odziva s strani poslušalcev in medijev, saj so ga ob koncu leta 2014 izbrali za najboljši videospot leta v oddaji Točka na RTV Slovenija. Med najboljše slovenske videospote leta 2014 pa ga je uvrstila tudi spletna revija Podoba-glasba.

2 Kljub 'mladosti' imajo že kar nekaj avtorske glasbe.

Izdali so že dve plošči, prvo malo Čedahuči EP aprila 2013 v okviru neodvisne založbe Diskografska hiša Had. Na ploščo je uvrščenih pet pesmi, med drugim tudi pesem Geronimo, ki je bila izbrana za Popevko tedna na Valu202.

Avgusta 2014 pa so na svoji spletni strani prvič predstavili ploščo Severnica – zgodbe o odhajanju, na kateri je deset pesmi, ki tvorijo zgodbo mladega para, katerega na preizkušnjo postavi odhod enega od partnerjev (dekleta) v tujino.

Obe plošči sta na cedahuci.bandcamp.com na voljo za brezplačen prenos!

3 Noro dobro zvenijo v živo.

Skupino Čedahuči, ki jo sestavlja kar sedem članov Blaž Učakar (vokal, kitara), Matjaž Jakin (vokal, kitara), Romana Prosenc (vokal), Andrej Ilar (harmonika), Danijel Bogataj (violina), Ivan Zuliani (tolkala) in Miha Lampe (bas kitara), šele zares dobro začutiš na koncertu, kjer njihove skladbe zvenijo še bolje kot na plošči.

Prisluhni njihovi skladbi Severnica: 

Pa da ne boš mislila, da so t. i. Čedašpili primerni samo za zaljubljene duše (čeprav so odlična izbira za zmenek in se na njihovem koncertu med publiko zgodi precej romantičnih scen), zasedba poskrbi tudi za odlično vzdušje za žur (podobno kot skupina Mumford & Sons, s katero pogosto primerjajo naše Čedahučije).

4 Nanje prisega celo Gal Gjurin!

Če poznaš gospodiča Gjurina, veš, da pri njem ni šale, ko je govora o dobri glasbi in če ti povemo, da je Gal skupino Čedahuči vzel s seboj na koncertno turnejo s simfoničnim orkestrom Cantabile, potem veš, da je v igri odlična stvar.

Za to priložnost je Gjurin za balado 'Pismo' s plošče Čedahuči EP napisal simfonični aranžma za orkester in tako skupini omogočil povsem novo izkušnjo nastopanja s spremljavo simfoničnega orkestra.

Poslušaj skladbo Pismo: 

5 Njihova glasba je zgodba zase, njihova besedila pa so čista poezija, v kateri se najde čisto vsak ...

Zate vedno najdem vse besede,
zate vedno, vedno bil sem tu.

In na koncu najine sem bede
sedel ob reki, gledal v nebo.

Ker če hočeš, grem in če hočeš, grem stran.
In vem, da vsak je konec nov začetek.

Žal mi je, da sem začel tako.
Ker na koncu najine sem ceste na makadamu mahal ti v slovo.

Čas je, da se veliki družini Čedahučijev pridružiš tudi ti, za začetek obišči njihovo spletno stran!