4 iskrivi namigi, kako prihraniš pri mesečnih izdatkih

Pretehtaj svoje denarne navade in se odloči za nove izbire, s katerimi boš prihranila denar za prihodnost, hkrati pa ne boš prav nič prikrajšana za trenutne užitke. Ne verjameš? Preizkusi nas! ;)

4 iskrivi namigi, kako prihraniš pri mesečnih izdatkih (foto: Shutterstock) Shutterstock
20. 2. 2019 | Promocijsko sporočilo

Seveda ne gre brez položnic oziroma fiksnih mesečnih stroškov, ki jih terja vsako gospodinjstvo, lahko pa se osredotočiš na svoje osebne razvade, za katere si morda nočeš priznati, da so kar veliko breme za tvoj proračun.

 

1 Hitra moda

Rada si trendi in lepo oblečena in tega ti ne more nihče zameriti, vseeno pa poskusi malo bolj preudarno slediti svojim pohodom po modnih trgovinah − sproti si zapisuj vse stroške in v svoji garderobi redno delaj 'inventuro'. Kaj od vsega, kar si lepega kupiš, tudi v resnici redno in rada nosiš? Je morda v omari kaj kosov, ki so tam samo zaradi lepšega oziroma čakajo na svojo edinstveno oziroma edino priložnost? To je, reci piši, skozi okno vržen denar. Tudi če se sliši kruto, tvoj šoping zagon je morda pretiran in tvoj denar nepremišljeno porabljen 'stoji v omari'. Rešitev?

√ Ko se boš naslednjič odpravila na modni lov, prej dobro preglej svojo obstoječo garderobo in razmisli, kaj res potrebuješ in česa ne, kako boš nove kose kombinirala s 'starimi' in predvsem – ali je od zadnjega pohoda res že minilo toliko časa, da si to lahko privoščiš? Z drugimi besedami: res moraš vsak teden ali mesec kaj kupiti? Razmisli še, ali se v tej tvoji razvadi morda ne skriva kaj drugega – ali kaj kompenziraš, si nesrečna v ljubezni ali karieri?

√ Namesto šopinga lahko izkoristiš izmenjevalnice ali izposojevalnice oblačil ali se preprosto dogovoriš s prijateljicami za ženski večer, na katerem si boste med seboj izmenjavale oblačila, ki jih ne nosite več.

 

2 Kuhaj doma!

Za kosila in večerje v restavracijah se zapravi ogromno denarja. Sledi svojim kulinaričnim izhodom in videla boš, da je morda vendarle pretirano, koliko zapraviš za hrano, ker se ti je ne ljubi pripravljati doma. Tudi če nisi ravno vrhunska kuharska mojstrica, je lahko doma pripravljena, preprosta, zdrava in hkrati cenejša različica kosila v restavraciji na tvojem krožniku vsak dan. Receptov za to je nešteto! Tako pripravljeno kosilo lahko zapakiraš tudi v posodo in naslednji dan vzameš s seboj v službo. Le nekaj volje in vaje potrebuješ. Tvoj cilj? Denar, ki ga mesečno zapraviš za vsakodnevne obroke v restavracijah, daj na stran za nekaj, kar obožuješ, a misliš, da si tega ne moreš privoščiti, na primer za potovanje. Presenečena boš, kako hitro se bo nabralo! Naš namig: Zavrti si svojo najljubšo plejlisto in uživaj v kuhariji!

 

3  Domača zabava

Za dobro zabavo ti vsekakor ni treba obletati vseh mogočih klubov, veliko bolje se imaš lahko na domači zabavi, kamor povabiš vse tiste ljudi, za katere veš, da bodo poskrbeli za dobro energijo in vzdušje. Za še boljše vibracije tako ali tako v hipu poskrbi glasba po vašem skupnem izboru – tista, ki dvigne v nebesa – hkrati pa si lahko izmisliš še kaj spodbudnega, kot je tematska zabava v kostumih, karaoke ali kino večer s komentiranjem filmov oziroma filmsko debato. Le kdo potrebuje lokale, kjer zapraviš preveč denarja za pijačo, ko pa se lahko zabavaš točno tako, kot si zamisliš? S tvojim izborom ljudi, glasbe, hrane in pijače.

 

4 Telefon

Je tvoj zvesti spremljevalec telefon? O tem ne dvomimo. No, pa tudi pri tej svoji 'razvadi' lahko prihraniš. Denarnica ti bo gotovo hvaležna, če boš prihranila pri mesečnih položnicah za mobilno telefonijo. Namig? Če pri Telemachu med 20. in 28. februarjem prek spleta skleneš novo naročniško razmerje za pakete mobilnih storitev ŠE VEČ in NAJVEČ, boš kar šest mesecev uživala brez naročnine! Pogoj za pridobitev ugodnosti je vezava naročniškega razmerja za 24 mesecev. Pohiti, čas se izteka!