25 let odkar je padel Berlinski zid

Povod za padec Berlinskega zidu so bila poleg političnih sprememb tudi množična zborovanja in protesti, zahteve po svobodi potovanja vzhodnih državljanov ter množični pobegi z vzhoda na zahod v letu 1989. Dokončno je bil zid porušen 9. novembra leta 1989, ta dan simbolizira tudi konec hladne vojne.

25 let odkar je padel Berlinski zid (foto: profimedia) profimedia
9. 11. 2014

Po prvih svobodnih volitvah marca 1990 so se vzhodni Nemci z svojimi zahodnimi brati začeli pogajati o ponovni združitvi Nemčije. Sodelovale so tudi vse štiri okupacijske države ter podelile združeni Nemčiji popolno suverenost. Konec dolgoletne ločitve je spremljalo navdušenje na obeh straneh Nemčije, prebivalci nekdanje Vzhodne Nemčije pa so z velikimi upi podprli dramatične spremembe, ki so obljubljale boljše življenje.

Danes so ostanki zidu praktično največja turistična atrakcija Berlina.

Praznovanje obletnice

Vrhunec praznovanja obletnice bo, ko bodo spektakularno v zrak spustili 8.000 belih balonov. Pri Brandenburških vratih bodo najboljši nemški klasični glasbeniki igrali Beethovnovo 9. simfonijo.

Zanimivosti o Berlinskem zidu

  • Berlinski zid je bil nekoč dolg 155 kilometrov, zdaj pa stoji samo še približno 1,3 kilometra zidu na ulici Mühlenstrasse. Pravijo mu East Side Gallery in velja za priljubljeno turistično zanimivost. Zid je višji od treh metrov in popolnoma poslikan.
  • Vzhodnonemška propaganda je postavitev zidu označevala kot zaščito proti fašizmu, ki bo državo branilo pred vohunstvom, sabotažo, tihotapstvom in agresijo z zahoda.
  • V 28 letih je umrlo najmanj 136 ljudi, ki so se želeli prek zidu iz Vzhodne Nemčije prebegniti na drugo stran meje.
  • Na sodišču v NDR se je moralo zaradi poskusov pobega zagovarjati približno 75.000 ljudi. Kazen za poskus pobega je bil največkrat dve leti zapora, če so obtoženci pri pobegu uporabljali orožje, pa je bila najmanjša kazen pet let zapora.
  • Leta 1993 so odprli muzej Haus am Checkpoint Charlie v spomin na Berlinski zid, kjer si med drugim lahko ogledate pripomočke za pobeg: zračne balone, posebne avtomobile, dvigala in celo majhno podmornico. www.mauermuseum.de.
  • Leta 2004 je nemška revija Stern izvedla raziskavo, katere rezultati so pokazali, da si 12 % vzhodnih Nemcev in kar četrtina zahodnih Nemcev želi, da bi bil zid ponovno postavljen.
  • Sodni proces proti odgovornim za smrti in ostala dejanja na Berlinskem zidu je trajal do poletja 2004. 35 obtožencev je bilo oproščenih, 44 jih je dobilo pogojne kazni, 11 pa jih je dobilo zaporne kazni do sedem let.
  • Vse vojne v zgodovini, velike ali male, so se v svojem bistvu zgodile zaradi denarja. Denar prinese moč ter oblast. Pridobljena moč in oblast pa prav tako prineseta denar.

Vse o praznovanju si lahko prebereš na fallofthewall25.com, o zgodovini nastanka zidu pa tudi na spletni povezavi Danes: 25 let od padca Berlinskega zidu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri