10 emotikonov, ki jih (še) vedno razumeš narobe

Ti simpatija še vedno pošilja tisoč različnih emotikonov, ti pa nimaš pojma, kaj ti sporoča? Ne skrbi, pomagali ti bomo rešiti to zagato.

10 emotikonov, ki jih (še) vedno razumeš narobe (foto: Profimedia) Profimedia
2. 3. 2018

V današnjem času večina komunicira v pisni obliki. Družbena omrežja in emotikoni so poskrbeli, da je naše sporazumevanje lahko omejeno samo na nekaj sličic (t.j. emotikonov).

Si vedela?

Da simbol oziroma motiv lahko dobi status emotikona, mora zadostiti več kriterijem: pričakovana raven uporabe, jasnost motiva, kompatibilnost z aplikacijami, ... Emotikone nato potrdi neprofitna organizacija Unicode Consortium.

Kje nastane težava?

Do zagate pride, ko v sporočilu ali pod opis slike prejmeš emotikon, ki si ga včasih ne znaš najbolje razložiti. Med vsemi "smejkoti" pač ne moreš vedno razbrati, kakšen pomen nosi. Zato ti bomo danes razkrili, katerih 10 emotikonov večina ljudi še vedno narobe uporablja oziroma si jih narobe razlaga.

Primer #1: Razdražljiv in tečen

Emotikon na sliki v resnici ponazarja nekoga, ki je zelo utrujen. Uporabiš ga lahko takrat, ko objaviš sliko svoje tople postelje na ponedeljkovo jutro.

Primer #2: Šokiran

Čeprav na prvi pogled res misliš, da je to simbol, ki ga uporabiš takrat, ko si nad nečem popolnoma šokirana, pa je uradna razlaga malce drugačna. Emotikon predstavlja vrtoglavico. Saj veš, takrat, ko prehitro vstaneš in v tistem trenutku vidiš vse zvezde. Ali na jutro po hudo dobrem žuru.

Primer #3: Pozor, jeza!

Para, ki prihaja iz navideznega nosa tega emotikona ni tam zaradi strašne jeze epskih razsežnosti, temveč naj bi ta sličica ponazarjala obraz zmagovalca. Hm, kaj meniš ti?

Primer #4: "Hej, punca!"

V naših mislih bo to vedno emotikon za pozdrav prijateljice ali pa za poudarjanje nečesa, kar bi moglo biti vsem jasno že na prvi pogled. V resnici pa punca na sliki dela na informacijah (v trgovini, na letališču ...).

Primer #5: Mir

Dva prsta, ki ju razpreš v obliko črke V, sta univerzalen znak za mir, vendar ne vedno. Sama gesta ima v raličnih državah različen pomen, kot emotikon pa simbolizira zmagovalno dlan. Obvezna uporaba, ko objaviš fotko svojih novih čevljev, ki so jravno tisti dan bili označeni z nalepoko za popust. #goals

Primer #6: Katerokoli zelenje

Na prvi pogled je emotikon res videti kot navadno zelenje, a glede na spletno stran unicode.org, ta emotikon predstavlja zelišča. 

Primer #7: Izrazite kretnje rok

Nekateri spodnji emotikon uporabijo takrat, ko želijo poudariti, da bi v živo zgodbo zelo dovzeto pripovedovali in pri tem vestno "mahali" z rokami. Uradna razlaga pa pravi, da je to emotikon, ki simbolizira objem.

Primer #8: "Ravnokar sem pojedel pokvarjen sendvič."

Ne. Žal ta emotikon ne predstavlja obrazne mimike nekoga, ki mu je slabo, temveč ponazarja zmedenost in osramočenost, ko nekdo naredi nekaj neumnega.

Primer #9: "Ne morem verjeti, kaj slišim ..."

Emotikona na sliki ne uporabiš takrat, ko si šokirana nad nečem, kar si videla ali slišala. Znak namreč predstavlja punco, ki pravi: "Okej."

Primer #10: Izbruh jeze

Na prvi pogled emotikon res izgleda kot nekdo, ki ga bo ravnokar razneslo od jeze, a v resnici pa simbolizira trmo. Brez težav ga uporabiš takrat, ko želiš povedati, da neko "kuha mulo".

Te je razlaga emotikonov presentila, ali jih že ves čas "pravilno" uporabljaš?

Vir: unicode.org

Foto: Profimedia, emojiisland.com

Preberi še: Znan je datum začetka druge sezone šova Zvezde plešejo! (VIDEO)

Priporočamo tudi: Tjaša Kokalj Jerala: Poglej, kako (HUDO!) je videti njen dan